La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Simpozion despre teologia Sfântului Maxim Mărturisitorul
Peste 24 de teologi, filosofi şi istorici ortodocşi, catolici şi protestanţi, se întrunesc în perioada 18-21 octombrie la Belgrad, pentru simpozionul internaţional dedicat Sfântului Maxim Mărtu-risitorul, organizat cu prilejul împlinirii în acest an a 1.350 de ani de la trecerea la Domnul a marelui teolog din secolul al VII-lea. De asemenea, se va examina şi relaţia dintre creşti-nismul din primele veacuri creştine şi cel din zilele noastre.
Simpozionul "Cunoaşterea scopului tuturor prin puterea Învierii" este organizată de Departamentul de patristică al Facultăţii de Teologie Ortodoxă, din cadrul Universităţii din Belgrad, Serbia, în parteneriat cu Departamentul de studii creştin-ortodoxe al Universităţii Fordham din New York, SUA, şi sunt invitate personalităţi din Serbia, Statele Unite, Grecia, Marea Britanie, Franţa şi Germania, care vor dezbate aspecte cu privire la filosofie, teologie, psihologie, antropologie, cosmologie şi alte domenii. Scopul simpozionului este evidenţierea profundei viziuni teologice a Sfântului Maxim Mărturisitorul şi abordarea problemelor presante actuale în lumina învăţăturii marelui teolog bizantin al secolului al VII-lea. (I. Buşagă)