La Praznicul Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos, miercuri, 25 decembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și
Simpozion Internaţional de Teologie la Alba Iulia
La Alba Iulia se desfăşoară lucrările celei de-a XIII-a ediţii a Simpozionului Internaţional de Teologie cu tema „Euharistie şi Martiriu - de la vechile catacombe la închisorile comuniste“. Evenimentul se înscrie în ciclul de manifestări dedicat Anului omagial euharistic şi Anului comemorativ al Sfinţilor Martiri Brâncoveni, la nivelul întregii Patriarhii Ortodoxe Române.
Manifestarea, care se desfăşoară în perioada 6-8 mai, este organizată de Arhiepiscopia Alba Iulia, Facultatea de Teologie Ortodoxă şi Universitatea „1 Decembrie 1918“ din Alba Iulia, în parteneriat cu Universitatea Piteşti, Episcopia Devei şi Hunedoarei, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, Secretariatul de Stat pentru Culte, Consiliul Judeţean Alba, Primăria Municipiului Aiud, International Journal of Orthodox Theology, Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică şi Şcoala Doctorală de Teologie din cadrul universităţii albaiuliene.
Simpozionul a debutat cu slujba de Te Deum, oficiată în capela Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia. A urmat sesiunea de lucrări ştiinţifice, primele referate fiind susţinute de către Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei („Sfânta Euharistie, izvor de putere sfinţitoare şi de iubire jertfelnică pentru Dumnezeu“), prof. univ. dr. Herman Tristram Engelhardt jr. („The Unbearable Political Incorrectness of Martyrs: Living after Richard Rorty“) şi Preasfinţitul Nicodim, Episcop al Severinului şi Strehaiei („Părintele duhovnic în scrierile părinţilor filocalici“). A urmat festivitatea de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa, acordat Înaltpreasfinţitului Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului.
Lucrările Simpozionului Internaţional de Teologie de la Alba Iulia au continuat cu teme susţinute de participanţi din ţară şi străinătate. Atelierele de lucru se desfăşoară la Facultatea de Teologie din Alba Iulia şi la Aiud. Temele simpozionului au fost cuprinse în două volume, apărute la Editura „Reîntregirea“ a Arhiepiscopiei Alba Iuliei.