La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Simpozion internațional despre rugăciune la Onești
Simpozionul internațional „Taina Omului - firescul Rugăciunii. Experiența isihastă în mileniul III” a început ieri la Onești, evenimentul adunând în format fizic și online teologi români, americani și greci. În cuvântul de binecuvântare, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a salutat prezența distinșilor invitați, apreciind această inițiativă dedicată Anului omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului și Anului comemorativ al sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț. La rândul său, părintele Ioan Bârgăoanu, protopop de Onești, și-a exprimat bucuria de a organiza acest eveniment inedit și de a reuni la aceeași masă a discuțiilor pe tema rugăciunii invitați din mediul universitar religios și laic.
În cadrul discuțiilor, unii invitați străini au vorbit despre experiența lor cu viața duhovnicească din România, alții despre rolul important al rugăciunii isihaste, dar și despre faptul că nici o rugăciune, cu atât mai puţin cea isihastă, nu poate fi separată de Biserică, de cadrul liturgic. Nici rugăciunea particulară, deși este făcută în spațiul privat, nu poate exista în afara Bisericii.