La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Simpozion internațional la Arad
La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din cadrul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad se desfășoară, în perioada 21-22 octombrie 2019, Simpozionul internaţional „Relevanța Bisericii Ortodoxe în cultura română. Interferenţe interortodoxe şi intercreştine”.
Manifestarea a început prin oficierea unei slujbe de Te Deum în paraclisul facultății, la care au participat, alături de Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, invitații, profesorii și studenții arădeni.
A urmat deschiderea festivă a lucrărilor simpozionului, în Aula Magna din incinta Facultății de Teologie, la care au luat parte ierarhul locului, prof. dr. Ramona Lile, rectorul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad, Dan Codre, reprezentantul Consiliului Județean Arad, prof. dr. Jerzy Ostapczuk, decanul Facultății de Teologie Creștină din Varșovia (Polonia), precum și prof. dr. Eirini Christinaki-Glarou, de la Facultatea de Teologie din Atena (Grecia).
Părintele prof. dr. Cristinel Ioja, decanul Facultății de Teologie arădene, a adresat un cuvânt de salut invitaților şi a subliniat rolul Bisericii Ortodoxe în cultura română în decursul secolelor, precum și rolul Bisericii în promovarea culturii române în actualitate.
După sesiunea inaugurală au început secțiunile simpozionului, care se desfășoară pe durata celor două zile, incluzând dezbateri, pauze de cafea și concluziile evenimentului.
Manifestările se bucură de participarea unor renumiți profesori de teologie din Austria (Viena), Germania (Halle, München), Grecia (Atena), Albania (Tirana), Polonia (Varșovia), Elveția (Berna), precum și de la facultățile de teologie din țară.