Marți, 7 ianuarie, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în Parohia „Sfântul Dumitru” Narcisa, Bacău, din sobor făcând parte preoții slujitori ai acestui sfânt chivot băcăuan și alți preoți băcăuani. La slujbă au participat credincioșii parohiei, precum și alți pelerini veniți pentru împreună-rugăciune la ceas de sărbătoare închinată Sfântului Ioan, Înaintemergătorul și Botezătorul Domnului.
Simpozion internaţional la Constanţa
Ieri s-au desfăşurat la Constanţa lucrările Simpozionului internaţional "Legislaţia de stat şi Legislaţia canonică din unele ţări ale Europei", la care au participat cadre didactice universitare de la facultăţile de teologie şi drept din România, Georgia şi Republica Moldova, de formaţie teologică, juridică, filosofică, sociologică etc., care au susţinut comunicări ştiinţifice cu conţinut inter- şi pluridisciplinar dedicate cunoaşterii reciproce a legislaţiei ţărilor participante.
Este pentru prima dată când în cetatea tomitană are loc un asemenea eveniment academic ce priveşte cercetarea ştiinţifică din domeniul juridic şi canonic din cele trei ţări, specifice atât prin istoria, spiritualitatea şi cultura lor, cât şi prin legislaţia pe care au promulgat-o de-a lungul secolelor. "Prin tematica abordată, atât de cei peste 20 de participanţi din străinătate, cât şi de colegii lor din ţară, de asemenea peste 20 de participanţi, care sunt specialişti de prestigiu în universităţile şi în ţările lor, avem încredinţarea că şi actualul simpozion internaţional va contribui la o mai bună cunoaştere a legislaţiei ţărilor şi bisericilor noastre, care are nevoie de un studiu şi o evaluare comparativă. Precizăm că atât Institutul de studii religioase, culturale şi juridico-canonice al Arhiepiscopiei Tomisului, înfiinţat doar de o lună, cât şi Centrul de studii şi cercetări religioase şi juridico-canonice al celor trei religii monoteiste (CRM) al Facultăţii de Teologie din cadrul Universităţii "Ovidius" din Constanţa îşi aduc o contribuţie meritorie şi la afirmarea culturii juridice şi canonice româneşti şi europene, şi, ipso facto, la sporirea numărului de evenimente academice, universitare, de referinţă naţională şi internaţională, care au loc în urbea noastră", a precizat prof. univ. dr. Nicolae V. Dură, directorul Institutului de studii religioase, culturale şi juridico-canonice al Arhiepiscopiei Tomisului. Astăzi, participanţii la simpozion fac un pelerinaj la câteva aşezăminte dobrogene, având astfel prilejul să cunoască cultura şi spiritualitatea creştin-ortodoxă dobrogeană. Lucrările simpozionului s-au desfăşurat la sediul Arhiepiscopiei Tomisului şi a fost organizat de către Institutul de studii religioase, culturale şi juridico-canonice al Arhiepiscopiei Tomisului şi de către Centrul de studii şi cercetări religioase şi juridico-canonice al celor trei religii monoteiste (CRM) al Facultăţii de Teologie din cadrul Universităţii "Ovidius" din Constanţa.