În ziua praznicului Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, credincioșii Bisericii „Sfântul Nicolae”‑Ghica, paraclis universitar din București, au trăit un moment de mare bucurie
Simpozion internațional la Mitilini, în Grecia
În anul 1922, după schimbările politice intervenite în urma războiului greco-turc, populația greacă din Asia Mică a fost nevoită să plece din locurile de baștină și să se refugieze în Grecia sau în alte părți ale Europei.
La împlinirea a 100 de ani de la aceste triste evenimente în întreaga Grecie au avut loc manifestări comemorative. Astfel, între 21 şi 23 iunie 2022, a avut loc în orașul Mitilini din insula Lesbos - Grecia lucrările Simpozionului internațional cu tema „Asia Mică - Patrie neuitată - pământ al Sfinților”, organizat de Mitropolia de Mitilini cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la exodul populației grecești din Asia Mică (1922-2022).
La acest simpozion au participat ierarhi din Grecia și România, profesori de teologie de la Atena și Tesalonic, istorici și cercetători de la universitățile din Ianina și Patras, invitați etc. Din partea Bisericii Ortodoxe Române a participat semnatarul acestor rânduri.
Lucrările au debutat marți, 21 iunie, după-amiaza, cu oficierea unei slujbe de pomenire la busturile mitropoliților martiri Grigorie de Kidonia și Ambrozie al Mosconisiei, aflate în fața sediului Ministerului Marinei din oraș. Am slujit împreună cu Mitropolitul Andrei de Arkalohorin, Kastellin și Viannu din Creta și Episcopul Nichifor de Amorion, starețul Mănăstirii Vlatadon din Tesalonic - Stavropighie patriarhală.
În aula festivă a Ministerului Marinei a avut loc deschiderea oficială a lucrărilor printr-un cuvânt de bun venit rostit de IPS Iakovos, Mitropolit de Mitilinis, Eressu și Plomariu. A fost citit mesajul Sfântului Sinod al Bisericii Greciei, după care am prezentat mesajul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. Au urmat mesaje și cuvântări ale autorităților centrale și locale, după care grupul Școlii bizantine de muzică a Mitropoliei de Mitilini a prezentat un moment liric închinat evenimentului.
Prof. Stratis Haralambus, de la Academia Militară, a prezentat referatul central pe tema strămutării populației grecești din ținuturile Asiei Mici în urma evenimentelor din anii 1921-1922.
În cele trei zile ale simpozionului au fost prezentate referate pe diferite teme - bisericești, culturale, sociale, lingvistice - în legătură cu ceea ce istoria consideră a fi cea mai mare tragedie a elenismului din epoca modernă, când peste 500.000 de greci au fost nevoiți să-și părăsească locurile natale și să se refugieze în alte părți ale Greciei, mulți dintre ei venind în insula Lesbos unde au întemeiat așezări ce dăinuie până astăzi. În urma cruzimii autorităților turcești, câteva mii de creștini au fost martirizați, între care și ierarhi - mitropolitul martir Hrisostom de Smirna, Ambrozie al Mosconisiei și Grigorie al Kidoniei, acesta din urmă fiind îngropat de viu împreună cu un grup de 10 preoți.
În timpul simpozionului a fost vizitată Biblioteca veche a Gimnaziului din Mitilini, unde se păstrează vechi manuscrise, codici, cărți în diferite limbi, între care și în limba română cu litere chirilice tipărite în Țările Române, precum și Muzeul Bizantin al Mitropoliei, aflat în curtea Bisericii „Sfântul Terapont”, care cuprinde icoane și obiecte de cult vechi din epoca bizantină și postbizantină. În fața bisericii se află bustul Mitropolitului Ignatie, fost al Ungrovlahiei (1810-1812), iar în naos, sarcofagul ce cuprinde osemintele sale aduse aici în anul 1965.
Simpozionul a scos în evidență suferința și drama pe care populația grecească din teritoriile cedate Turciei în 1922 le-a suferit, precum și grija pe care Biserica și statul elen au arătat-o refugiaților care păstrându-și credința și speranța și-au continuat viața de atunci până astăzi în locurile unde s-au așezat și au contribuit la dezvoltarea socială, culturală și economică a Greciei.