În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Simpozion internaţional la Severin, în cinstea Sfântului Vasile cel Mare
Cu ocazia Anului jubiliar al Sfântului Vasile cel Mare şi al Sfinţilor Capadocieni, Episcopia Severinului şi Strehaiei organizează a doua ediţie a simpozionului internaţional cu tema „Mehedinţi - istorie, cultură şi spiritualitate“. Lucrările au început ieri, 31 august, şi vor continua până mâine, desfăşurându-se în Sala „Mitropolit Nestor Vornicescu“ din sediul Episcopiei Severinului. La deschiderea simpozionului a fost prezent şi Înalt Preasfinţitul Irineu, Mitropolitul Olteniei, care a binecuvântat pe cei prezenţi, rostind şi un cuvânt de învăţătură. Printre participanţi s-au aflat şi PS Daniil, Episcopul Daciei Felix, şi PS Macarie, Episcopul Europei de Nord. Din partea Secretariatului de Stat pentru Culte a fost prezent domnul consilier Stelian Gomboş. Preoţi, profesori, reprezentanţi ai autorităţilor locale au susţinut mai multe referate legate de opera marelui sfânt capadocian.
„Sfinţii sunt permanent contemporani cu noi“ Festivitatea de deschidere a început prin cuvântul de bun venit adresat de Preasfinţitul Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, gazda acestui simpozion. IPS Irineu a ţinut să sublinieze în discursul rostit în deschidere importanţa comuniunii sfinţilor în Biserica Ortodoxă: „Dacă este vorba să cinstim şi să prăznuim mai mulţi sfinţi, cu atât mai mare este bucuria noastră, fiind şi o datorie, în sensul că prin sărbătoare noi nu numai că îi comemorăm, dar avem şi convingerea că sfinţii sunt împreună cu noi, iar în felul acesta devenim contemporani cu ei şi îi facem actuali. Ei sunt prezenţi în viaţa noastră pentru că Mântuitorul Hristos ne spune că «unde sunt doi sau trei adunaţi în numele Meu, acolo sunt şi Eu». Evident că unde este Mântuitorul acolo sunt şi sfinţii Săi; nu se pot despărţi unii de alţii pentru că Biserica formează un tot, formează o comuniune“, a încheiat Mitropolitul Olteniei. Tot cu această ocazie a fost lansat şi primul volum al cărţii „Mehedinţi - istorie, cultură şi spiritualitate“, colecţie de referate susţinute la prima ediţie a simpozionului. Lucrările au fost deschise prin referatul cu titlul „Îndumnezeirea după Vasile cel Mare“, susţinut de IPS Irineu.