În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Simpozion internaţional la Târgoviște
În perioada 10-11 octombrie 2017, s-a desfășurat la Târgoviște Simpozionul internațional „Artă și civilizație în spațiile monahale românești”, ediția a IX-a, având ca temă „Icoana, fresca, mozaicul”. Organizat de Arhiepiscopia Târgoviștei, în colaborare cu Comisia Națională a României pentru UNESCO, Federația Română a Asociațiilor, Cluburilor și Centrelor pentru UNESCO și Centrul Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanței” - Târgoviște, evenimentul a fost sprijinit de Secretariatul de Stat pentru Culte și de autoritățile locale ale județului Dâmbovița. Lucrările simpozionului au fost deschise marți, 10 octombrie, în Sala „Sfântul Ierarh Nifon” de la Mănăstirea Stelea din Târgoviște, prin cuvântul de bun venit al Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal, și de alocuțiunile reprezentanților UNESCO și ale oficialităților județene și municipale prezente. Au mai susținut alocuțiuni personalități ale vieții spirituale și culturale românești, naționale și locale, precum și din afara țării, dintre care amintim pe: PS Părinte Marc Nemțeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale, academician Constantin Bălăceanu-Stolnici, prof. dr. Radu Vergatti, părintele dr. Florin Șerbănescu, consilier patriarhal, precum și alții.
În cadrul manifestării, au avut loc vizite de documentare la biserica Mănăstirii Stelea, la Muzeul eparhial al Arhiepiscopiei Târgoviștei și la biserica și Muzeul Mănăstirii Dealu, unde miercuri, 11 octombrie, a avut loc festivitatea de încheiere a evenimentului, după ce Înaltpreasfințitul Părinte Nifon, în numele organizatorilor, a acordat diplome speciale tuturor celor care au conferențiat. În cuvântul său, ierarhul a subliniat faptul că patrimoniul cultural național reprezintă expresia vieții spirituale a neamului nostru, reliefând modalitatea fructuoasă, originală și rodnică în care Evanghelia lui Hristos a înnoit, dezvoltat și aprofundat cultura noastră națională, informează Biroul de presă al Arhiepiscopiei Târgoviștei.