În contextul anului 2024 declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și An comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, în semn de recunoaștere a activității depuse în slujirea aproapelui, a acordat distincții doamnei Adriana Căruntu, directorul Centrului de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie”, și monahiei Serafima Buhăescu de la Mănăstire Christiana, medic în cadrul aceluiași centru.
Simpozion la Constanţa despre misiunea Bisericii pe teritoriul ţării noastre în primele secole
Arhiepiscopia Tomisului, împreună cu Centrul de studii şi cercetări istorico-religioase, a organizat, în perioada 28-29 noiembrie 2007, Simpozionul internaţional cu tema: „Misiunea Bisericii pe teritoriul ţării noastre în primele secole - la împlinirea a 1600 de ani de la săvârşirea Sfântului Theotim I, Arhiepiscopul Tomisului (c. 390-c. 407)“.
Întreaga manifestare cultural-ştiinţifică s-a desfăşurat în sala de conferinţe „Callatis“ a hotelului Malibu din Mamaia şi a fost prezidată de pr. prof. dr. Alexandru Ioniţă, delegatul IPS Arhiepiscop Teodosie al Tomisului. În prima zi s-au prezentat o serie de comunicări ştiinţifice, iar ce-a de-a doua zi a fost rezervată discuţiilor pe marginea temelor expuse şi a concluziilor. În expunerile lor, participanţii la simpozion au prezentat rezultatele ultimelor descoperiri arheologice cu caracter creştin din ţinutul dintre Dunăre şi mare, dar şi din sud-estul Munteniei şi sudul Moldovei. Amintim studiul arheologului Georgi Habil Atanasov de la Muzeul de istorie şi arheologie din Silistra - Bulgaria, privind descoperirea unei cripte cu osemintele carbonizate a patru martiri în bazilica episcopală a cetăţii Durostorum. Arheologii români prezenţi la simpozion au contribuit la întregirea imaginii vieţii creştine de pe teritoriul ţării noastre din perioada veche, prezentând obiecte de cult sau cu însemne creştine, precum şi unele edificii ecclesiastice din Dobrogea. Ţinând cont de faptul că anul 2007 este dedicat Sfântului Ioan Gură de Aur, întrucât s-au împlinit 1600 de ani de la trecerea sa la cele veşnice, patru din cele 21 de referate susţinute în prima zi au avut referiri directe la evocarea personalităţii hrisostomiene. Toate lucrările prezentate vor fi publicate într-un volum omagial. (Alexandru PRELIPCEAN)