La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
Simpozion național de teologie la Timișoara
În zilele de 15-16 mai, la Timișoara, se va desfășura Simpozionul național de teologie cu tema „Dimensiunea pastoral-misionară în opera Sfântului Ioan Gură de Aur”. Evenimentul este organizat de Facultatea de Litere, Istorie și Teologie, în colaborare cu Mitropolia Banatului și va avea loc la Mănăstirea Timișeni-Șag.
Simpozionul se înscrie în programul manifestărilor derulate de Arhiepiscopia Timișoarei și Facultatea de Litere, Istorie și Teologie din Timișoara, dedicat Anului omagial al misiunii parohiei și mănăstirii azi și Anului comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur și al marilor păstori de suflete din eparhii.
„Tema acestuia este închinată Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur, Patriarhul Constantinopolului, un model desăvârșit de îndrumare spirituală pe cele două dimensiuni: pastorație și misiune, unul dintre cei mai străluciți teologi și ierarhi din Biserica Ortodoxă. Acesta este cunoscut atât pentru omiliile și comentariile sale la Sfânta Scriptură, cât și pentru grija sa perpetuă acordată văduvelor, săracilor și bolnavilor. Scopul general al simpozionului este acela de a explora semnificațiile de profunzime ale acestui remarcabil model de îndrumare pastorală pe care Sfântul Ioan Gură de Aur l-a promovat în mod desăvârșit în cursul vieții sale. Cu acest prilej, la simpozion și-au anunțat prezența profesori de teologie de la mai multe centre universitare din țară, precum București, Sibiu, Oradea, Craiova, Arad și Reșița. Aceștia vor susține o serie de prezentări științifice, care mai apoi vor fi publicate la o editură acreditată CNCS. Lucrările sunt deschise publicului, fiind adresate în mod special studenților teologi și cercetătorilor în domeniu. Prin astfel de manifestări dorim să continuăm o tradiție ce a luat naștere mai de curând în facultatea noastră, aceea de a marca temele pe care Patriarhia Română le propune în fiecare an spre dezbatere și aprofundare, prin organizarea unor astfel de evenimente ce au ca protagoniști pe profesorii și studenții instituțiilor teologice din cadrul eparhiei noastre și nu numai”, a precizat lect. univ. dr. Daniel Lemeni de la Facultatea de Litere, Istorie și Teologie din Timișoara.
Deschiderea simpozionului va fi marcată printr-o slujbă de Te Deum oficiată în biserica mare a Mănăstirii Timișeni-Șag cu hramul „Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul”. Alături de profesori și studenți, la slujbă va lua parte și Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului. Lucrările vor avea loc în sala de festivități a așezământului monahal.