În seara zilei de duminică, 22 decembrie, la Biserica „Așezămintele Brâncovenești - Domnița Bălașa”, Paraclis Patriarhal din București, a fost organizat concertul tradițional de colinde „Legănelul lui
Simpozion naţional despre tiparul bisericesc
Academia Teologică a Mănăstirii `Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus, judeţul Braşov, găzduieşte în perioada 11-13 mai Simpozionul naţional `Tiparul în Biserica Ortodoxă Română - între misiune şi necesitate”. Simpozionul este primul eveniment academic din cadrul manifestărilor dedicate Anului comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul şi al tipografilor bisericeşti.
Deschiderea lucrărilor a avut loc ieri, 12 mai, în Aula Academiei Teologice, unde au fost prezenţi: Preasfinţitul Părinte Ilarion Făgărăşeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului; pr. acad. prof. dr. Mircea Păcurariu; pr. consilier patriarhal Nicolae Dascălu, directorul publicațiilor „Lumina”; pr. prof. univ. dr. Nicolae Chifăr, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu; lect. univ. dr. Emanuel Tăvală, consilier cultural în cadrul Arhiepiscopiei Sibiului, numeroşi oaspeţi şi participanţi.
În cuvântul de binecuvântare, PS Ilarion Făgărăşeanul a vorbit despre activitatea tipografică în Transilvania, începută în Braşov, Alba Iulia şi alte cetăţi ardelene încă din secolul al XIV-lea. „Tiparniţa ctitorită de Sfântul Ierarh Andrei Şaguna a continuat, sistematizat şi dezvoltat activitatea culturală ortodoxă română care începuse în sânul Bisericii noastre transilvănene cu sute de ani înainte de înfiinţarea ei”, a spus Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului.
Mesajul de binecuvântare al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a fost transmis de pr. Nicolae Dascălu, care a evidenţiat importanţa tiparului pentru viaţa bisericească. „Tiparul este pentru noi, pentru Biserică, o problemă de identitate spirituală şi culturală, de istorie a Bisericii, dar în acelaşi timp tiparul are o prezenţă şi un loc alături de celelalte mijloace de comunicare ale Bisericii”, a subliniat părintele consilier patriarhal.
În cadrul acestui eveniment, părintele decan Nicolae Chifăr a prezentat lucrarea „Tiparul în Biserica Ortodoxă Română” a părintelui Mircea Păcurariu, volum apărut recent la Editura „Andreiana” a Arhiepiscopiei Sibiului. Prelegerea părintelui Mircea Păcurariu a prezentat succint cei 500 de ani de activitate tipografică a eparhiilor din spaţiul românesc.
În după-amiaza aceleiaşi zile, participanţii la simpozion au primit binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului. Ierarhul a prezentat referatul „Manuscrisele liturgice, precursoare ale cărţilor tipărite în Biserica românească” în cadrul sesiunii restrânse de comunicări. Părintele Mitropolit le-a mulţumit tuturor participanţilor pentru contribuţiile aduse la acest eveniment ştiinţific.