De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Simpozion teologic internațional la Alba Iulia
Profesori de teologie din țară și din străinătate au participat în perioada 30 octombrie - 1 noiembrie la simpozionul intitulat „Dialogul teologic la începutul mileniului al treilea. 500 de ani de la Reformă. 500 de ani de relații interconfesionale”. Lucrările evenimentului s-au desfășurat la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia.
Simpozionul internațional a debutat cu slujba de Te Deum, săvârșită în paraclisul Facultății de Teologie Ortodoxă din orașul Marii Uniri. Lucrările evenimentului științific s-au desfășurat în Aula Magna „Dumitru Stăniloae” și în Aula „Sfântul Mitropolit Simion Ștefan”.
Acest simpozion și-a propus să prezinte diferite aspecte ale Reformei lui Martin Luther, din urmă cu 500 de ani. Pe lângă unele asptecte generale, în cadrul lucrărilor simpozionului s-au făcut cunoscute și unele situații particulare ale Reformei din Transilvania, pătrunsă pe aceste teritorii încă din a doua jumătate a secolului al XVI-lea.
La acest evenimentul academic au participat personalități din țară și din străinătate care au susținut lucrări privind implicațiile în cultura și societatea europeană. Prof. univ. dr. Josef Freitag (Germania), a prezentat lucrarea „Dialog și viață. Poziția catolică și ortodoxă referitoare la provocările contemporaneității”; Ulrich Peter Trappe, filosof protestant convertit la Ortodoxie, a susținut referatul „Aspecte filosofice actuale în trecerile de la protestantism la Ortodoxie - o analiză a experienței personale”; pr. Michael Rahr, protopop al comunității ruse din Berlin, a prezentat lucrarea „Imaginea femeii în Ortodoxie”. Părintele prof. univ. dr. Mihai Himcinschi, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, a prezentat lucrarea „Evanghelie și Evanghelizare”; pr. lect. univ. dr. Lucian Colda, a susținut tema „Rânduială dumnezeiască vs. Persoană umană? Slujirea episcopală (episkopé) ca formă a schimbător-umanului în Confessio Augustana”, iar dr. Wolfgang Wünsch, pastor evanghelic, a prezentat lucrarea „Reformă, reformare bisericească și înnoire eclesială la Joseph Ratzinger”. Conf. univ. dr. Lukácz Olga a vorbit despre „Influența Reformei asupra învățământului din Transilvania”. În cadrul sesiunilor de comunicări au avut loc numeroase intervenții și discuții pe marginea lucrărilor prezentate.
La final, pr. prof. univ. dr. Mihai Himcinschi, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, a mulțumit distinșilor invitați prezenți la acest eveniment științific, afirmând faptul că, prin prezența și prin lucrările lor, s-a adus un plus academic manifestărilor privind dialogul teologic la începutul mileniului al III-lea. (Claudiu-Daniel Popa)