La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Simpozion teologic naţional la Timişoara
În sala de festivităţi a Centrului eparhial al Arhiepiscopiei Timişoarei s-a desfăşurat joi, 10 octombrie, Simpozionul Teologic Naţional „Tradiţie şi modernitate în mărturisirea credinţei. 100 de ani de la sfinţirea Bisericii „Sfântul Ilie“ - Fabric din Timişoara“.
În deschiderea simpozionului, Preasfinţitul Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, a transmis cuvântul de binecuvântare, gândurile de bine şi felicitările Înaltpreasfinţitului Nicolae, Mitropolitul Banatului. La eveniment a fost invitat şi Înaltpreasfinţitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului, care a făcut o scurtă prezentare a începuturilor Bisericii „Sfântul Ilie“ - Fabric, în calitate de fiu al acestei parohii. La lucrările simpozionului a participat şi protosinghelul Casian Ruşet, delegatul Preasfinţitului Lucian, Episcopul Caransebeşului, care a prezentat referatul „Istoricul Bisericii sârbe din Banat. Episcopia Timişoarei (1850-1900)“.
În continuare dr. Ioan Haţegan, cercetător ştiinţific în cadrul Academiei Române, filiala Timişoara, a evidenţiat importanţa realizării Monografiei Parohiei Timişoara - Fabric, lucrare care a fost lansată cu ocazia simpozionului. Centenarul sfinţirii Bisericii „Sfântul Ilie“ - Fabric a fost marcat de susţinerea de către profesori de la facultăţile de teologie din ţară a mai multe referate, cuprinzând studii istorice, canonice şi administrativ-bisericeşti, elemente în arhitectura religioasă, precum şi particularităţi liturgice din zona Banatului. Monografia scrisă de pr. dr. Cosmin Panţuru este o prezentare amplă a parohiei şi propune teologilor, istoricilor şi cititorilor o mulţime de informaţii utile despre această parohie şi despre Biserica „Sfântul Ilie“. „Remarcăm că Parohia Timişoara - Fabric este cea mai veche parohie din oraşul nostru şi ortodoxia română a Fabricului s-a conturat, coexistând cu ortodoxia sârbă, într-o frumoasă colaborare cu celelalte confesiuni prezente în cel mai vechi cartier al oraşului. Este un moment important din viaţa acestei parohii care este pus în pagini frumoase şi extrem de documentate de către pr. dr. Cosmin Panţuru, preot slujitor la biserica parohiei“, a declarat pr. Ionel Popescu, vicar administrativ eparhial. La simpozion au fost prezenţi profesori de teologie, preoţi, studenţi, oameni de cultură şi reprezentanţi ai instituţiilor din eparhiile Mitropoliei Banatului. Evenimentul a fost organizat de Parohia Ortodoxă Timişoara - Fabric, în colaborare cu Mitropolia Banatului, Consiliul Judeţean Timiş şi Universitatea de Vest din Timişoara - Facultatea de Litere, Istorie şi Teologie.