În ziua pomenirii Sfântului Proroc Daniel, marți, 17 decembrie 2024, Întâistătătorul Bisericii noastre, Preafericitul Părinte Daniel, și-a sărbătorit ocrotitorul spiritual. Cu prilejul zilei onomastice,
Simpozionul „Bucuria de a sluji”, ediţia I, în localitatea clujeană Popeşti
Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a liturghisit, duminică, 29 ianuarie la Paraclisul „Sfântul Vasile cel Mare” și „Sfântul Mucenic Iulian din Tars” al Centrului pentru vârstnici din Popești, județul Cluj. Ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură cu tema „Mama - suferință, dragoste și multă rugăciune”, iar la final a săvârşit slujba Parastasului pentru Horațiu‑Iulian Șolea, fiul ctitorilor așezământului din Popești, și pentru preoteasa Juliana Schmemann. Preotul Radu Valeriu Bob, slujitorul paraclisului din cadrul centrului, a fost hirotesit sachelar.
A urmat simpozionul „Bucuria de a sluji”, aflat la prima ediție, manifestare organizată în memoria preotesei Juliana Schmemann, soția preotului Alexander Schmemann, unul dintre marii liturgişti ai secolului trecut.
În cadrul manifestării au fost prezentate aspecte din viața și scrierile preotesei Juliana Schmemann, acestea oferind o perspectivă relevantă asupra rolului femeii în Biserică, în general, și al preotesei, în special, precum și idei specifice familiei.
Au conferențiat preoteasa dr. Nicoleta Pălimaru, redactor‑șef al Editurii „Renașterea”, care a vorbit despre jurnalul Julianei Schmemann; prof. Iulia Tegge, doctor în filologie, critic și istoric literar, care a vorbit despre poetele Florența Albu, Constanța Buzea si Ileana Mălăncioiu; prof. înv. primar Cosmina Tămaș, de la Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” din Cluj‑Napoca, care a prezentat cartea Marinei Dumitrescu „Din amfora zilelor mele”; și Bianca Mereuță - director editorial al Editurii Signatura și fondatoarea bibliotecii și a comunității „Ce le citim copiilor”, care a vorbit despre importanța cărților în viața noastră și despre cartea sa „Chipul tău”, dedicată copiilor și ilustrată de Oana Hajos. Manifestarea a fost moderată de preoteasa prof. Maria Bob, cadru didactic la Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” din Cluj‑Napoca.
La final, ierarhul le‑a adresat participanților un cuvânt duhovnicesc și a apreciat subiectele de actualitate din cadrul simpozionului.
Așezământul social pentru vârstnici din Popești are o capacitate de 14 locuri. Atât așezământul, cât și capela au fost ctitorite de familia Iuliu și Veronica Șolea, în memoria fiului lor Horațiu Iulian Șolea.