Atmosferă de sărbătoare la Catedrala Mitropolitană din Iași, unde sute de credincioși s-au adunat pentru a celebra slăvitul praznic al Nașterii Domnului Hristos. Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost
Simpozionul internațional „Studia Theologica Doctoralia”, la Iași
În zilele de 9 și 10 mai, la Iași a avut loc Simpozionul internațional „Studia Theologica Doctoralia”. Evenimentul academic s-a aflat la a 14-a ediție și și-a propus să discute despre tema anului omagial proclamat de către Sfântul Sinod - „Rugăciunea în viața Bisericii și a creștinului”. La festivitatea de deschidere, alături de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, au fost prezenți profesori universitari și doctoranzi din țară și din străinătate.
Tema simpozionului din acest an s-a înscris în cadrul manifestărilor dedicate „Anului omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului” și „Anului comemorativ al sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț”, în Patriarhia Română și și-a propus să evidenţieze cercetările actuale și constante ale doctoranzilor din ţară şi din străinătate în domeniul studiilor teologice.
În urma experienței acumulate și datorită numărului mare de participanți, care crește de la an la an, „Studia Theologica Doctoralia” reprezintă unul dintre cele mai mari și importante evenimente științifice din țară dedicate doctoranzilor.
„Îl rugăm pe Dumnezeu să ne ajute în a organiza așa cum se cuvine aceste evenimente și a ne folosi noi și alții precum noi de aceste clipe închinate lui Dumnezeu și viețuirii noastre creștine. M-am bucurat aflând, pe de o parte, de organizarea acestei întâlniri, cu participarea în mod special a doctoranzilor facultății noastre, și, pe de altă parte, pentru tema aleasă, legată de rugăciune, de Lumina cea necreată, de teologia cea adevărată”, a afirmat Părintele Mitropolit Teofan în cuvântul de binecuvântare.
În cadrul ceremoniei de deschidere, ce a avut loc luni, 9 mai 2022, în Sala „Iustin Moisescu” din cadrul Ansamblului mitropolitan, au fost lansate două cărți publicate la editura mitropolitană Doxologia: „Cercetări doctorale în pandemie - provocări, soluții, oportunități”, volum coordonat de pr. prof. univ. dr. Viorel Sava, și „Sfântul Paisie Velicikovski - înnoitor al vieții monahale și organizator al slujirii liturgice”, scris de arhim. Hrisant Tsachakis. Totodată, organizatorii au prezentat noul site al simpozionului, studiatheologicadoctoralia.ro, iar spre final, Corul „Doctoralia”, dirijat de arhid. drd. Ciprian Rusu, a interpretat un buchet de cântări religioase.
„Adevăratul teolog este liră, condei și voce a Duhului Sfânt numai dacă a căutat să primească și a primit Duhul Sfânt. Adevărata teologie află mereu, descoperă mereu dacă stăruie în căutare, dacă nu este cuprinsă de oboseală și de autosuficiență. Când teologul ajunge să vadă când se pătrunde de Duhul Sfânt, când caută mereu în stare de smerenie și de pocăință, precum Zaheu care căuta să vadă cine este Domnul Iisus Hristos, și află sau descoperă, teologia lui devine doxologică, devine închinare adusă Sfintei Treimi, cea care este conținutul Sfintei Liturghii și al teologiei, și îi ajută pe el, pe teolog, și pe cei cărora li se adresează ca discursul său teologic să mântuiască”, a subliniat părintele prof. univ. dr. Viorel Sava, coordonatorul Simpozionului „Studia Theologica Doctoralia”.