La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
Simpozionul național de filosofie „Constantin Noica”
Mănăstirea Lainici a găzduit, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, cea de-a XVI‑a ediție a Simpozionului național „Constantin Noica”. Organizat în perioada 27‑29 septembrie de Academia Română, prin Institutul de Filosofie și Psihologie „Constantin Rădulescu Motru”, în parteneriat cu Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova, evenimentul de anul acesta a avut ca temă de dezbatere „Povestiri despre om...”, cu referire la cunoscuta lucrare semnată de marele filosof și gânditor român.
Peste 30 de profesori și cercetători de la mai multe instituții de prestigiu din întreaga țară s‑au reunit la Mănăstirea Lainici, în județul Gorj, pentru a lua parte la acest simpozion. Evenimentul de deschidere a avut loc vineri, 27 septembrie, în sala de conferințe a sfintei Mănăstiri Lainici, unde organizatorii au prezentat mesajele oficiale de apreciere. Primul între ele a fost „Cuvântul de binecuvântare” al IPS Părinte Mitropolit Irineu, în care s‑a apreciat contribuția esențială a lui Constantin Noica la îmbogățirea spirituală a culturii și filosofiei românești
În continuare, conf. univ. dr. Dominic Georgescu, responsabil principal în organizarea evenimentului, a prezentat pe scurt cele mai noi apariții editoriale dedicate legăturii de suflet dintre regretatul om de cultură, acad. Alexandru Surdu, și Constantin Noica. La rândul său, părintele arhim. Ioachim Pârvulescu, starețul Mănăstirii Lainici, a transmis participanților un mesaj de bun-venit. Prezent la deschidere, pr. conf. univ. dr. Adrian Ivan, decanul Facultății de Teologie din Craiova, a transmis participanților aprecieri colegiale și i‑a asigurat de tot sprijinul în desfășurarea activității. La rândul său, conf. univ. dr. Dominic Georgescu a dat citire mesajului transmis de prof. univ. dr. Viorel Viezureanu, directorul Institutului de Cercetare „Constantin Rădulescu Motru” al Academiei Române și decanul Facultății de Filosofie din București.
Printre participanți îi amintim pe: prof. univ. dr. Ioan Biriș, de la Universitatea de Vest din Timișoara; prof. univ. dr. Ionel Bușe, Universitatea din Craiova; prof. univ. dr. Ion Dur, Centrul Universitar Nord din Baia Mare; dr. Ion Militaru, Centrul „C.S. Nicolaescu-Plopșor” din Craiova și alții. Din partea Facultății de Teologie din Craiova au fost prezenți: pr. conf. univ. dr. Adrian Ivan, decanul facultății; pr. lect. univ. dr. Mihai Ciurea, prodecanul facultății; arhid. conf. univ. dr. Ionel Ungureanu; pr. lect. univ. dr. Ștefan Mădălin Petre; pr. lect. univ. dr. Ion Sorin Bora; lect. univ. dr. Ana Ocoleanu.
În programul primei zile de lucru a fost inclusă conferința profesorului și filosofului francez Jean‑Jacques Wunenburger, de la Universitatea „Jean Moulin” din Lyon.