În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Simpozionul „Polis și Paideia” la Timișoara
La Timișoara s-au desfășurat miercuri, 22 mai, lucrările Simpozionului internațional de teologie „Polis & Paideia” cu tema „Pendula arată clipa, dar ce (cine) arată Veșnicia? (Walter Withman). Teologia și Știința - ochii omului care privesc spre Veșnicie”, manifestare aflată la cea de-a treia ediție.
Evenimentul s-a bucurat de prezența unor distinși părinți profesori, profesori și cercetători din diferite centre universitare din țară și străinătate. Amintim aici, în primul rând, pe părintele profesor și cercetător Răzvan Iosif Bena de la Institutul de Fizică Teoretică al Universității Saclay din Paris, pe prof. univ. dr. ing. Ștefan Trăușan-Matu, specialist în inteligență artificială, de la Universitatea Politehnica din Bucureşti, și cercetătorul gradul I Adrian Ștefan Cârstea, specialist în Fizică atomică, de la Institutul de Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” din Măgurele.
Au răspuns invitației și profesori din sfera filosofiei și a pedagogiei, precum conf. univ. dr. Claudiu Mesaroș, de la Facultatea de Științe Politice și Filosofie, și lect. univ. dr. Nicolae Hurduzeu de la Departamentul pentru pregătirea personalului didactic, din cadrul Universității de Vest din Timișoara. Au participat, totodată, profesori cunoscuți de la Facultățile de Teologie Ortodoxă din București, Sibiu, Constanța, Oradea, Târgoviște, Baia Mare și Galați. Manifestarea s-a derulat în format exclusiv online, pe platforma Google classroom.
Lucrările simpozionului au fost deschise prin intervenția părintelui consilier eparhial dr. Nichifor Tănase, care a transmis tuturor participanților un cuvânt de binecuvântare din partea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Ioan al Banatului. A urmat prof. univ. dr. Dana Percec, decanul Facultății de Litere, Istorie și Teologie din cadrul Universității de Vest din Timișoara, care a salutat cu multă căldură organizarea acestui eveniment. Partea introductivă a lucrărilor simpozionului s-a încheiat prin mesajul conf. univ. dr. Gabriel Bărdășan, directorul Departamentului de studii românești.
Prezentările susținute au trezit interesul studenților, dar și al celorlalți participanți conectați pe platforma online a simpozionului. Invitații au apreciat calitatea științifică a prezentărilor, precum și nivelul intelectual deosebit de pretențios al dezbaterilor din cadrul acestui simpozion, plasând evenimentul în categoria întâlnirilor de marcă din România.
Nu putem să nu ne referim și la calitatea organizatorică a acestui eveniment, care s-a remarcat prin promptitudine, cursivitate și experiență. Cele două sesiuni ale simpozionului au fost moderate de părintele conf. univ. dr. Constantin Jinga, de conf. univ. dr. Daniel Lemeni și de părintele conf. univ. dr. Alin Cristian Scridon. Studiile prezentate la simpozion vor fi publicate într-un volum acreditat CNCS.