La Mănăstirea „Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus, judeţul Braşov, a avut loc sâmbătă, 26 aprilie, ceremonia de deshumare a moaştelor Sfântului Cuvios Serafim cel Răbdător de la Sâmbăta de Sus.
Simpozionul și concursul interjudețean de cultură religioasă
Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” din Cluj-Napoca a organizat, în perioada 31 martie - 1 aprilie, la Muzeul Mitropoliei Clujului, a treia ediție a Simpozionului și concursului interjudețean de cultură religioasă „Bartolomeu Valeriu Anania - Vocea din agora cetății”.
Tema din acest an a simpozionului, „Întru Dumnezeu și neamul meu. Mărturisitori ai Bisericii Ortodoxe Române din secolul al XX-lea”, a adus în prim-plan modele de viață creștină și mărturisire în vremuri de încercare. Prin intermediul unor invitaţi, colaboratori și apropiați ai Mitropolitului Bartolomeu, elevii au avut ocazia să cunoască personalitatea mitropolitului, teologului, prozatorului, poetului și dramaturgului Bartolomeu Valeriu Anania.
La deschiderea festivă a manifestării, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a săvârșit slujba Parastasului la mormântul Mitropolitului Bartolomeu din necropola ierarhilor de la demisolul Catedralei Mitropolitane.
În sala de evenimente a muzeului, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a vorbit despre personalitatea vrednicului de pomenire Mitropolit Bartolomeu și a evocat momentele în care l-a cunoscut, atât prin opera sa, cât și personal.
La eveniment au participat cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă şi Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” din municipiu, reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Cluj (ISJ Cluj), elevi și alți invitați.
Prof. Marinela Marc, inspector școlar general al ISJ Cluj, a apreciat activitățile organizate de Colegiul Ortodox clujean, în special acest simpozion unic în mediul preuniversitar, şi a vorbit despre prima interacțiune cu Mitropolitul Bartolomeu, precum și despre impactul acestuia asupra sa și asupra elevilor din acea vreme.
Personalitatea, opera și realizările ierarhului au fost evocate de scriitorul, poetul și eseistul Horia Bădescu, dr. Dragoș Ursu (cercetător și istoric la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia), pr. prof. univ. dr. Jan Nicolae (Facultatea de Teologie Ortodoxă, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia), pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă, pr. prof. univ. dr. Ștefan Iloaie, pr. lect. univ. dr. Bogdan Ivanov, cadre didactice ale Facultăţii de Teologie Ortodoxă, Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, Nicoleta Pălimaru (redactor la Editura Renașterea), arhim. dr. Dumitru Cobzaru (exarhul Mănăstirilor din Arhiepiscopia Clujului) și protos. Pantelimon Mocan (Mănăstirea Nicula).
Evenimentul a fost completat cu un program muzical susținut de formaţiuni corale ale Colegiului Ortodox clujean: Corul de băieți, dirijat de pr. prof. dr. Petru Stanciu, Corul „Sfânta Ecaterina”, dirijat de arhid. prof. dr. Daniel Frumos, și Grupul vocal „Theodoros”, coordonat de elevul Nicolae Lipan. Un moment muzical a fost susținut şi de Maria Taloș, studentă la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, și de Nicolas Van De Moosdijk, elev al Colegiului Ortodox.
Manifestarea a fost moderată și prezentată de pr. lect. univ. dr. Liviu Vidican-Manci, directorul Colegiului Ortodox.
În cadrul simpozionului a avut loc, marţi, 1 aprilie, festivitatea de premiere a elevilor care au participat la simpozion cu diverse creații literare și artistice în memoria Mitropolitului Bartolomeu.
Manifestarea a fost organizată de Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” din Cluj- Napoca, cu sprijinul și implicarea Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a Fundației „Mitropolitul Bartolomeu”, a ISJ Cluj, a Muzeului Mitropoliei Clujului, a Bibliotecii Județene „Octavian Goga” și a altor instituții partenere.