În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
„Simţi deja momentul Învierii“
Câteva sute de credincioşi ieşeni şi 70 de preoţi din protoieriile Iaşi 1, Iaşi 2 şi Iaşi 3 ale Arhiepiscopiei Iaşilor au participat, în după-amiaza zilei de sâmbătă, la procesiunea tradiţională de Florii organizată în capitala Moldovei, în amintirea Intrării Mântuitorului Hristos în Ierusalim. Traseul urmat de credincioşi şi de numerosul sobor de clerici a avut ca loc de plecare Biserica Bărboi. S-au făcut scurte opriri la Biserica „Sfântul Sava cel Sfinţit“ şi la Mănăstirea „Sfinţii Trei Ierarhi“, iar la Catedrala mitropolitană pelerinii au fost întâmpinaţi de arhim. Dosoftei Şcheul, mare eclesiarh al acestui sfânt lăcaş.
În municipiul Iaşi, peste 70 de preoţi şi sute de credincioşi au fost prezenţi sâmbătă, 12 aprilie 2014, în ciuda vremii nu tocmai prietenoase, la tradiţionalul Pelerinaj de Florii, după ce au participat mai întâi la slujba Vecerniei de la Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ - Bărboi. Cu icoane şi flori în mână, participanţii la procesiune au înălţat rugăciuni şi au intonat cântece specifice acestui mare praznic împărătesc. Traseul urmat de credincioşii ieşeni a avut ca loc de plecare Biserica Bărboi, după care s-au făcut scurte opriri la Biserica „Sfântul Sava cel Sfinţit“ şi la Mănăstirea „Sfinţii Trei Ierarhi“, iar la final, la Catedrala mitropolitană a fost citită rugăciunea de binecuvântare pentru pelerini, după care a urmat un scurt cuvânt al părintelui arhimandrit Dosoftei Şcheul, mare eclesiarh al acestui sfânt lăcaş.
„Ne bucurăm în această seară pentru că pentru a douăzeci şi patra oară primim în sfânta Catedrală mitropolitană din Iaşi un frumos alai de sărbătoarea Floriilor, ca semn al mărturisirii Mântuitorului Iisus Hristos, Care de bunăvoie a venit spre patimă ca să ne mântuiască pe noi. Îl rugăm pe Mântuitorul Iisus Hristos să ne binecuvânteze în această perioadă, să ne întărească în următoarele zile sfinte, pentru că datori suntem să ne rugăm mai mult, să postim mai mult, să iertăm mai mult, să fim mai aproape de cei nevoiaşi, să ne pregătim prin Sfânta Spovedanie pentru Împărtăşirea cu Trupul şi Sângele Mântuitorului. Această frumoasă sărbătoare, unită cu această procesiune, ne umple sufletele de bucurie şi ne dăruieşte nădejde. Din partea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, doresc să transmit arhiereştile binecuvântări, întrucât Înaltpreasfinţia Sa nu a putut fi prezent în acest an în mod fizic, dar este alături de noi în rugăciune şi în gândul cel bun“, a spus arhim. Dosoftei Şcheul, în cuvântul rostit pelerinilor prezenţi.
„La câte lucruri a făcut Dumnezeu pentru mine, simt nevoia să fiu şi eu aproape de El“
Printre pelerinii prezenţi la procesiunea de Florii din Iaşi s-au aflat credincioşi de toate vârstele. Câţiva dintre ei ne-au împărtăşit trăirile pe care le-au avut la pelerinajul organizat în amintirea Intrării Mântuitorului Hristos în Ierusalim.
„Am venit la procesiune cu fratele meu, care are 11 ani. Această procesiune de Florii aminteşte de intrarea Domnului în Ierusalim şi de întâmpinarea Lui de către mulţimea cu stâlpări în mâini.“ (Florin, 9 ani)
„E bine că lumea încă mai răspunde dragostei pe care o arată Dumnezeu şi vine la manifestări de acest gen. La câte lucruri a făcut Dumnezeu pentru mine, simt nevoia ca la aceste momente să fie şi eu aproape de El. Stâlpările şi lumânările pe care le ţinem în mâini cred că simbolizează Învierea.“ (Maria, 30 de ani)
„Particip în fiecare an la procesiunea de Florii. Ceea ce mă îndeamnă să ies de fiecare dată din casă la aceste momente, indiferent de starea vremii, e faptul că simţi deja momentul Învierii.“ (Elisabeta, 55 de ani)
Procesiunea organizată de Florii în municipiul Iaşi s-a încheiat cu concertul „În întâmpinarea Floriilor“, ce a avut loc în Catedrala mitropolitană şi a fost susţinut de Corul „Aletheia“ al Bisericii Bărboi din Iaşi - laureat al Concursului Naţional „Lăudaţi pe Domnul“ în anul 2013. La eveniment au participat, în calitate de invitaţi, şi corurile „Melody“ al CSC Bogdana - Bogdăneşti, coordonat de prof. Florin Birică, şi „Tim-Tam“ al Şcolii Gimnaziale nr. 1 Lunca Cetăţuii, coordonat de prof. Ovidiu Manolache, precum şi interpreta de muzică populară Loredana Ioniţă Florea.