De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Sinaxă în Argeş şi Târgovişte
La Mănăstirea de maici Văleni, construită pe Valea Râului Topolog, a fost organizată miercuri, 4 iulie 2012, sinaxa stareţilor şi stareţelor din Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului, prezidată de IPS Arhiepiscop Calinic, după cum informează eparhiaargesului.ro. Marţi a fost sinaxă şi la Reşedinţa eparhială din Târgovişte.
În cadrul sinaxei de la Văleni, fiecare mănăstire din cuprinsul eparhiei a prezentat în faţa Înalt Preasfinţitului Arhiepiscop Calinic un raport de activitate în plan administrativ-duhovnicesc. În partea a doua a acestei sinaxe au fost prezentate proiectele care urmează să fie realizate în fiecare mănăstire. De asemenea, Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului a venit cu noi propuneri care privesc îmbunătăţirea activităţilor administrative şi conduita personalului monahal. De asemenea, marţi, 3 iulie, a avut loc la Reşedinţa eparhială din Târgovişte, sub preşedinţia Înalt Preasfinţitului Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei, sinaxa stareţilor, stareţelor şi a duhovnicilor din această arhiepiscopie. Pe ordinea de zi s-au aflat diverse aspecte duhovniceşti referitoare la viaţa monahală, aspecte administrative, culturale şi de învăţământ, precum şi aspecte economice-gospodăreşti, după cum ne informează Biroul de presă al Arhiepiscopiei Târgoviştei. Evenimentul a debutat cu slujba de Te Deum, urmată de cuvântul de binecuvântare şi învăţătură al Înalt Preasfinţiei Sale, care a evidenţiat, printre altele, importanţa unei astfel de întâlniri, precum şi rolul monahismului în misiunea şi pastoraţia Bisericii noastre. De asemenea, ierarhul a arătat că, acolo unde nu se trăieşte vocaţia monahală cu profunzime, există riscul de a se ajunge la un automatism ce afectează echilibrul propriei persoane, al comunităţii monahale şi chiar al comuniunii cu ceilalţi credincioşi. În continuare, s-au dezbătut problemele concrete ale fiecărei mănăstiri, s-au propus soluţii pentru optimizarea comunicării cu Centrul eparhial şi s-a accentuat nevoia unei mai bune colaborări între mănăstiri. La finalul întâlnirii, Înalt Preasfinţitul Nifon a sintetizat problemele discutate, îndemnând pe stareţi şi pe stareţe la o mai activă implicare în buna organizare a propriilor mănăstiri şi în misiunea Bisericii noastre în contemporaneitate. Sinaxa reprezintă adunarea stareţilor, a stareţelor şi a duhovnicilor mănăstirilor în care se discută probleme de ordin duhovnicesc, administrativ şi cultural, fiind şi un bun prilej ca aceştia să-şi poată împărtăşi experienţa spirituală şi gospodărească, dar şi să iniţieze proiecte comune de promovare a misiunii Bisericii în societatea de astăzi.