Atmosferă de sărbătoare la Catedrala Mitropolitană din Iași, unde sute de credincioși s-au adunat pentru a celebra slăvitul praznic al Nașterii Domnului Hristos. Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost
Sinaxa monahală cu stareţii şi stareţele din Arhiepiscopia Iaşilor
Centrul social-cultural „Sfântul Paisie“ al Mănăstirii Neamţ a găzduit în ziua de 13 noiembrie 2014 Sinaxa monahală cu stareţii şi stareţele din Arhiepiscopia Iaşilor, prezidată de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei şi Arhiepiscopul Iaşilor. Întâlnirea monahală din acest an a coincis cu Simpozionul internaţional „Întâlnirea cu părintele duhovnicesc: cuviosul Paisie Aghioritul (1924-1994)“, organizat de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, împreună cu Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iaşi.
60 de stareţi şi stareţe din Arhiepiscopia Iaşilor au participat în ziua de 13 noiembrie la Sinaxa monahală anuală, organizată la Mănăstirea Neamţ. Tema întâlnirii monahale din acest an a stat sub semnul cuviosului Paisie Aghioritul şi al Sfântului Paisie Velicicovschi. Despre principalele aspecte abordate ne-a oferit mai multe detalii părintele arhimandrit Nichifor Horia, stareţul Mănăstirii „Sfinţii Trei Ierarhi“ din Iaşi şi exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iaşilor: „Sinaxa monahală cu stareţii şi stareţele din Arhiepiscopia Iaşilor din acest an a fost cuprinsă în simpozionul mai larg dedicat personalităţilor Sfântului Paisie Velicicovschi şi Cuviosului Paisie Aghioritul şi a stat sub semnul povăţuirii acestora, anume pe de o parte de a lepăda duhul lumesc, iar pe de altă parte de a administra cu responsabilitate cele pe care le avem în încredinţare - patrimoniul şi bunurile mănăstirilor, cât şi grija ca cei pe care îi povăţuim să nu fie cuprinşi de duhul lumesc şi de duhul trândăviei. O atenţie sporită trebuie acordată împărtăşirii cu responsabilitate cu Sfintele Taine. Ca stareţi, avem responsabilitatea de a-i forma pe monahi în înţelegerea dreaptă a Sfintelor Taine, fiindcă numai atunci când suntem uniţi cu Hristos, nimic din fricile şi grijile acestei lumi nu au putere asupra noastră“. (Tudorel Rusu)