Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, a săvârșit marți, 12 noiembrie, Sfânta Liturghie în biserica Parohiei Postelnicu Fir din Craiova, în ziua de prăznuire a Sfântului Ierarh Ioan cel
Sinaxă monahală în Arhiepiscopia Bucureștilor
Stareții, starețele, egumenii și egumenele așezămintelor monahale din cuprinsul Arhiepiscopiei Bucureștilor s-au reunit joi, 3 martie, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” a Palatului Patriarhiei, în cadrul sinaxei monahale prezidate de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. În cadrul întrunirii au fost dezbătute aspecte privind activitatea misionară și administrativă a mănăstirilor din cuprinsul eparhiei. Totodată, a fost prezentat un referat privind personalitățile înmormântate în cimitirele mănăstirilor din Arhiepiscopia Bucureștilor și a fost vizionat un film documentar despre cimitirul mănăstirii ilfovene Cernica.
Conducătorii așezămintele mănăstirești din cuprinsul Arhiepiscopiei Bucureștilor s-au reunit ieri în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” a Palatului Patriarhiei, în cadrul sinaxei monahale. Întrunirea prezidată de Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române fusese inițial programată pentru toamna anului trecut, fiind amânată din cauza condițiilor pandemice pe care le-a traversat țara noastră.
Înaintea lucrărilor sinaxei, în Sala „Europa Christiana” a Palatului Patriarhiei, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a săvârșit slujba de Te Deum, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, la care au participat și stareții, starețele, egumenii și egumenele vetrelor monahale din cadrul eparhiei.
Lucrările propriu-zise ale sinaxei au fost deschise de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, care a rostit un cuvânt de binecuvântare în care a prezentat tematica întâlnirii, subliniind și motivele care au determinat organizarea ei în această zi. „Această sinaxă a fost programată pentru anul trecut, dar din cauza pandemiei a fost amânată de mai multe ori. Ne bucurăm pentru că am găsit o modalitate ca această sinaxă să poată fi organizată în mod eficient, ea fiind necesară. Tematica anului trecut a fost pastorația românilor din afara României, fiind și Anul comemorativ al celor adormiți în Domnul. Această dimensiune a comemorării celor trecuți la viața veșnică a contribuit foarte mult la organizarea mai bună a cimitirelor, la curățarea lor, la punerea în evidență a monumentelor funerare și a mormintelor. Această întâlnire este dedicată în mod deosebit acestei lucrări de cinstire a celor trecuți la Domnul. Purtarea de grijă a cimitirelor este și o lucrare misionară, nu doar de cinstire a celor adormiți în Domnul, precum și manifestare a credinței și a respectului de către cei vii, pentru că nivelul de civilizație al unui stat se vede din modul în care se comportă cu copiii, cu bătrânii și cu cei decedați”, a spus Preafericirea Sa.
După apelul nominal făcut de părintele arhimandrit Nectarie Șofelea, starețul mănăstirii bucureștene Radu Vodă și Exarh administrativ al mănăstirilor din Arhiepiscopia Bucureștilor, părintele arhimandrit Policarp Chițulescu, consilier patriarhal și director al Bibliotecii Sfântului Sinod, a susținut referatul intitulat „Personalități ale culturii românești care așteaptă învierea cea de obște în cimitirele mănăstirești din Arhiepiscopia Bucureștilor”, în care oferă o listă cu numele de ierarhi, clerici, profesori de teologie, academicieni, oameni de cultură și nu numai, care sunt înmormântați în cimitirele de pe lângă vetrele monahale din cuprinsul eparhiei.
În continuare au avut loc discuții în plen, în cadrul cărora au fost prezentate și dezbătute diferite probleme specifice de ordin misionar și administrativ întâmpinate de vetrele monahale în activitatea lor.
În încheierea lucrărilor sinaxei fost vizionat filmul documentar „Cimitirul Mănăstirii Cernica. Istorie și veșnicie”, realizat de TRINITAS TV, în care au fost prezentate lucrările de amenajare realizate în ultimul timp la cimitirul mănăstiresc, planul de sistematizare al acestuia, precum și modul în care au fost puse în valoare locurile de înmormântare ale personalităților care își află odihna vremelnică în acest spațiu.
La final, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a îndemnat ca fiecare obște monahală să se îngrijească de sistematizarea cimitirelor mănăstirești, după modelul oferit de Mănăstirea Cernica, precum și de punerea în valoare a mormintelor personalităților.