De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Sinaxă monahală în Episcopia Caransebeşului
Sâmbătă, 28 martie, la Centrul eparhial din Caransebeş s-a desfăşurat sinaxa monahală, la care au participat toţi stareţii, stareţele şi duhovnicii mănăstirilor şi schiturilor din cuprinsul Episcopiei Caransebeşului. Întâlnirea a debutat cu săvârşirea Sfintei Liturghii de către un sobor de preoţi, în prezenţa Preasfinţitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului.
În cadrul Sfintei Liturghii oficiate în Biserica „Sfântul Iosif cel Nou de la Partoş“ din incinta Centrului eparhial, protos. Onufrie Ocu de la Schitul Petroşniţa a susţinut o predică la Duminica a 4-a din post, iar preotul Ioan Petrică de la Mănăstirea Vasiova a susţinut cateheza cu tema „Faptele iubirii milostive, pregătire pentru învierea de obşte“. În continuare a avut loc şedinţa de lucru în Sala de festivităţi „Episcop Elie Miron Cristea“, prezidată de către Preasfinţitul Părinte Lucian. În deschidere a fost prezentată meditaţia biblică de către arhim. Casian Oniţa, pe marginea versetului de la Marcu 8, 34: „Cel ce voieşte să vină după Mine, să se lepede de sine, să-şi ia crucea şi să-Mi urmeze Mie“. La această întrunire a fost susţinut şi un referat cu tema „Mănăstirea, de la împărtăşirea euharistică la ospitalitatea filantropică“, susţinut de către arhim. Justinian Tibil de la Mănăstirea Teiuş. Pe marginea temelor prezentate s-au purtat discuţii şi comentarii. „Am pus accentul mai ales pe implicarea personalului monahal în tot ceea ce înseamnă lucrarea filantropică, dar şi educarea şi creşterea duhovnicească a tinerei generaţii. Ne-am bucurat că au fost multe luări de cuvânt şi părinţii şi maicile au avut idei şi gânduri care se vor putea concretiza în viaţa practică, pentru că sunt foarte multe proiecte care pot fi implementate în eparhia noastră. De asemenea, în cadrul şedinţei am depistat la modul concret mănăstiri unde se poate desfăşura şi o lucrare din punct de vedere social-filantropic. Ne-am gândit inclusiv la tabere pentru copii şi tineri şi bineînţeles excursiile tematice, care vor putea fi găzduite de aşezămintele noastre monahale, mai ales că anul viitor este dedicat de către Sfântul Sinod al Bisericii noastre misiunii cu tinerii“, a arătat Preasfinţitul Părinte Lucian.
La final s-au discutat problemele din unităţile mănăstireşti din cuprinsul eparhiei, aspecte duhovniceşti, dar şi probleme administrativ-gospodăreşti. Totodată, s-au comunicat unele hotărâri ale autorităţilor bisericeşti cu privire la viaţa monahală. În Episcopia Caransebeşului sunt 9 mănăstiri, 14 schituri şi două aşezăminte social-monahale. (Diac. Pavel Canea, Darius Herea)