La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Sinaxă monahală la Caransebeş
Miercuri, 12 decembrie, la Caransebeş, a avut loc Sinaxa stareţilor şi a stareţelor din cuprinsul Eparhiei Caransebeşului. Evenimentul a debutat cu Sfânta Liturghie, săvârşită de către Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, la Catedrala episcopală cu hramurile "Învierea Domnului" şi "Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul". În cadrul slujbei, chiriarhul a hirotonit pe tânărul teolog Marius Peica întru diacon, iar pr. diac. Gheorghe-Cosmin Oltean a fost hirotonit preot pe seama parohiei cu hramul "Naşterea Maicii Domnului" din Sadova Nouă. După oficierea slujbei, în sala de festivităţi a Episcopiei Caransebeşului s-a desfăşurat şedinţa de lucru în plen, în cadrul căreia s-au discutat şi analizat diferite probleme de ordin administrativ şi gospodăresc cu care se confruntă aşezămintele monahale din cuprinsul Eparhiei Caransebeşului. Pr. Daniel Alic, de la Sectorul Cultural, a citit în faţa celor prezenţi referatul "Sfântul Mitropolit Andrei Şaguna şi Banatul".
"Dacă în primele două săptămâni ale Postului Naşterii Domnului am slujit cu toţi preoţii din cele patru protopopiate ale episcopiei noastre înainte de conferinţele preoţeşti, am socotit de bine ca înainte de slăvitul praznic al Naşterii Domnului să avem comuniune euharistică cu toţi călugării şi cu toate maicile din episcopia noastră, reprezentaţi de părinţii stareţi şi maicile stareţe din cele 20 de aşezăminte monahale din cuprinsul Eparhiei Caransebeşului", a arătat Preasfinţitul Lucian. "Pe lângă comuniunea euharistică pe care am trăit-o şi simţit-o astăzi în cadrul Sfintei Liturghii, împărtăşindu-ne din acelaşi potir, sinaxa de astăzi constituie şi un moment de bilanţ al întregii activităţi a celor 20 de aşezăminte monahale din cuprinsul Episcopiei Caransebeşului. Totodată s-a avut în vedere ca la această sinaxă să se propună anumite soluţii, să se ia anumite decizii care să contribuie la îmbunătăţirea vieţii monahale", a mărturisit arhimandrit Constantin Timiş, vicar-administrativ al Episcopiei Caransebeşului.