Comunitatea credincioșilor din Parohia „Sfântul Antonie cel Mare”‑Titan și‑a sărbătorit astăzi, 23 noiembrie, cel de‑al treilea ocrotitor spiritual, Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, care s
Sinaxa stareţilor şi stareţelor din Biserica Ortodoxă Rusă
În perioada 8-9 octombrie, la Lavra Sfântului Serghie din Serghiev Posad, Rusia, a avut loc Sinaxa stareţilor şi stareţelor Bisericii Ortodoxe Ruse. Sinaxa a avut loc odată cu prăznuirea, în Biserica Rusă, a împlinirii a 700 de ani de la naşterea Sfântului Serghie de Radonej şi a fost prima reuniune de aşa anvergură, organizată după căderea regimului comunist. Sinaxa a avut tema „Sfântul Cuvios Serghie din Radonej - înnoitorul tradiţiei monahale de obşte în Rusia“, fiind organizată de Comisia sinodală pentru mănăstiri şi monahi din cadrul Bisericii Ortodoxe Ruse, coordonată de Înaltpreasfinţitul Părinte Teognost, egumenul Lavrei Sfântului Serghie. Fiecare eparhie a Bisericii Ortodoxe Ruse a delegat la această sinaxă câte doi sau trei stareţi.
În cuvântul de deschidere, Preafericitul Părinte Kiril, Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii, a citit referatul „Aportul Sfântului Serghie de Radonej la organizarea vieţii monahale şi a mănăstirilor în Rusia“. Următorul referat, cu titlul „Viaţa de obşte ca formă ideală de organizare a vieţuirii monahale“, a fost citit de oaspetele din Cipru al sinaxei, Înaltpreasfinţitul Părinte Atanasie de Limasol. Sinaxa a avut şi un invitat din Sfântul Munte Athos, în persoana arhimandritului Elisei, egumenul Mănăstirii Simonos-Petras.
În cadrul celorlalte sesiuni ale sinaxei au mai fost citite referate şi dezbătute probleme cu care se confruntă mănăstirile şi monahii din cadrul Bisericii Ortodoxe Ruse. Biserica Ortodoxă Rusă are aproape 800 de mănăstiri. (Diac. Eugeniu Rogoti)