În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Sinaxa stareţilor şi stareţelor la Mănăstirea Sfânta Cruce
La Mănăstirea "Sfânta Cruce - Cerbu", Protoieria Babadag, s-au desfăşurat ieri lucrările Sinaxei stareţilor şi stareţelor din cuprinsul Episcopiei Tulcii. Sinaxa monahală este convocată cel puţin o dată pe an de către chiriarhul locului şi are drept scop îmbunătăţirea vieţii şi disciplinei monahale.
Lucrările Sinaxei stareţilor şi stareţelor ai mănăstirilor tulcene au debutat cu oficierea Sfintei şi Dumnezeieştii Liturghii de către Preasfinţitul Visarion, Episcopul Tulcii, la care a participat soborul de stareţi şi stareţe. Tema Sinaxei monahale a fost dedicată "Anului omagial al Sfântului Botez şi al Sfintei Cununii în Patriarhia Română". "După Sfânta Liturghie au avut loc lucrările propriu-zise ale sinaxei, care au fost deschise printr-un cuvânt duhovnicesc de Preasfinţitul Episcop Visarion. Apoi, stareţul Mănăstirii "Sfânta Cruce - Cerbu", ieromonahul Ignatie Luca, a prezentat referatul "Taina Sfântului Botez în viaţa Bisericii", urmat de discuţii din partea participanţilor. Fiecare stareţ şi stareţă au prezentat pe scurt o dare de seamă asupra vieţii obştei monahale respective, cuprinzând lucrările de construcţie, de restaurare, activităţi culturale, liturgice, desfăşurate de la întâlnirea precedentă până în prezent. Către finalul sinaxei au fost abordate o serie de probleme de interes bisericesc, misionar, cultural şi filantropic privind viaţa aşezămintelor monahale din cuprinsul Eparhiei Tulcii", a precizat părintele consilier cultural Felix Lucian Neculai în cadrul Centrului Eparhial. Sinaxa stareţilor şi stareţelor, potrivit Statutului pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, este convocată cel puţin o dată pe an de către chiriarhul eparhiei pentru analizarea problemelor specifice, promovarea schimbului de experienţă duhovnicească şi administrativă şi adoptarea de măsuri adecvate în scopul îmbunătăţirii vieţii şi disciplinei monahale. Preasfinţitul Visarion a vizitat deţinuţii Penitenciarului Tulcea Preasfinţitul Visarion, Episcopul Tulcii, a săvârşit, de praznicul Înălţării Sfintei Cruci, în Capela "Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel" a penitenciarului din Tulcea, slujba Acatistului Sfintei Cruci, la care au participat o grupă de deţinuţi. La sfârşitul slujbei, Preasfinţia Sa a rostit un cuvânt de învăţătură legat de importanţa Sfintei Cruci în viaţa Bisericii ca şi în viaţa fiecărui creştin. "Şi dumneavoastră, cei care vă aflaţi aici pentru o perioadă de timp, aveţi de purtat o cruce; o cruce pe care trebuie să v-o asumaţi de bunăvoie şi să vă rugaţi mereu ca să o puteţi duce până la sfârşit, până în ziua în care veţi părăsi acest penitenciar. Crucea pe care o purtaţi va deveni uşoară dacă prin credinţă, prin îndreptare şi mai ales prin rugăciune stăruitoare vă veţi apropia mai mult de Hristos, Cel care a purtat crucea şi trecând prin moarte a gustat pentru noi bucuria Învierii", a spus PS Visarion. Penitenciarul din Tulcea are în interior, la etaj, o capelă spaţioasă, pictată şi sfinţită în anul 2008. În această capelă se fac slujbe zilnic, prin grija părintelui capelan Nicu Partebună. (Alexandru Chituţă)