La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Sinodul Bisericii Ortodoxe Sârbe a preluat atribuţiile Patriarhului Pavle
Conform declaraţiilor Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Sârbe, Preafericitul Pavle, Patriarhul Serbiei, a fost retras din funcţie începând de sâmbătă, 17 mai 2008, din cauza unor probleme acute de sănătate, informează www.spc.yu.
Atribuţiile Patriarhului sârb au fost preluate de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Sârbe, care a mai specificat faptul că Sanctitatea Sa Pavle, în vârstă de 93 de ani, a fost internat la Spitalul Academic-Militar din Belgrad pe 13 noiembrie 2007, în urma unor probleme cardiace, pulmonare şi neurologice. Sfântul Sinod nu a precizat dacă retragerea Întâistătătorului Bisericii din Serbia este una definitivă sau temporară. De menţionat este faptul că şi anul trecut, tot din cauza problemelor de sănătate, Patriarhul Pavle a fost înlocuit din funcţie, însă ulterior a revenit. PF Pavle are titulatura de Arhiepiscop de Peci, Mitropolit de Belgrad şi Karlovitz şi Patriarh al Serbiei, fiind ales în această demnitate la 1 decembrie 1990. Anul trecut, a împlinit 50 de ani de slujire arhierească şi 17 ani de slujire ca Întâistătător al Bisericii Ortodoxe Sârbe. În tot acest timp a luat atitudine, a vegheat şi s-a rugat pentru poporul sârb, mult încercat de situaţiile istorice şi politice din ultimii ani. (Sectorul de Relaţii Bisericeşti şi Interreligioase al Patriarhiei Române)