Comunitatea credincioșilor din Parohia „Sfântul Antonie cel Mare”‑Titan și‑a sărbătorit astăzi, 23 noiembrie, cel de‑al treilea ocrotitor spiritual, Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, care s
Site destinat persoanelor cu deficienţă de vedere
La sediul Asociaţiei Filantropia Severin din Drobeta-Turnu Severin a avut loc miercuri, 15 octombrie, de Ziua Internaţională a Nevăzătorilor, evenimentul de lansare a unui site specializat şi a unei biblioteci asistive destinate persoanelor cu deficienţe de vedere. Demersul se încadrează în proiectul „Ferestre deschise spre comunitate“, iniţiat de Asociaţia Filantropia a Episcopiei Severinului şi Strehaiei.
Site-ul specializat şi biblioteca asistivă destinate persoanelor cu deficienţă de vedere sunt realizate în cadrul proiectului sus-amintit, finanţat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România, cu suma de 69.724 euro. Acest proiect este realizat de Asociaţia Filantropia Severin, în parteneriat cu Asociaţia Nevăzătorilor din România şi se desfăşoară în perioada 1 mai 2014 - 30 aprilie 2015.
Bibliotecă asistivă pe două niveluri
În debutul conferinţei de presă a vorbit părintele George Daniel Achim, preşedintele Consiliului director al Asociaţiei Filantropia Severin şi consilier pentru Sectorul cercetare-dezvoltare al Episcopiei Severinului şi Strehaiei. Sfinţia Sa a oferit informaţii generale despre proiect, arătând impactul pozitiv asupra comunităţii nevăzătorilor. Preotul nevăzător George Radu Trăilescu, inspector al Sectorului social-filantropic, a arătat că proiectul este mai mult decât bine-venit pentru persoanele cu deficienţă de vedere. „Proiectul se doreşte a fi o veritabilă fereastră a nevăzătorilor spre lumea exterioară. Biblioteca asistivă va avea două niveluri: cărţile tipărite în Braille şi cele în format audiobook, care vor fi înregistrate inclusiv de voluntarii care vor lua parte la desfăşurarea proiectului. Astăzi prezentăm şi câteva publicaţii care reprezintă o continuitate pentru Centrul informaţional al persoanelor cu deficienţă de vedere, Didim cel Orb. De asemenea, distribuim în Braille Acatistul şi Paraclisul Sfintei Cuvioase Parascheva şi ultimele trei numere ale revistei „Raze de lumină“, care conţine diverse teme religioase, culturale, medi-cale. Publicaţiile noastre vor ajuta nu numai nevăzătorii din Mehedinţi, ci şi pe cei din întreaga ţară. Deja foarte multe persoane cu deficienţă de vedere primesc materialele imprimate la Centrul Didim cel Orb. Pe viitor, ne dorim să imprimăm pentru ne-văzători şi alte cărţi: Carte de rugăciuni, Psaltirea, Catehismul creştin-ortodox, pentru zidirea duhovnicească şi dogmatică a nevăzătorilor. Le mulţumim tuturor acelora care au făcut posibilă această lărgire a orizontului nostru, destul de limitat în prezent“, a menţionat preotul Trăilescu. În încheierea evenimentului, câţiva elevi de la Şcoala Generală „Alice Voinescu“ au susţinut un scurt program artistic.
Site-ul www.fedesc.ro, destinat persoanelor cu deficienţe de vedere, conţine o bibliotecă online, catalogul bibliotecii asistive, help-desk pentru consiliere juridică şi socială, lecţii Braille, elemente de ergoterapie, ştiri şi o propunere de voluntariat la distanţă. Biblioteca asistivă conţine cărţi în limbaj Braille, cărţi audio şi cărţi în format document citite cu sinteza vocală. Luna viitoare va fi deschisă şi o unitate de lucru protejată, prin care se va da posibilitatea pesoanelor nevăzătoare să lucreze şi să obţină, astfel, un venit. Selecţia personalului se va realiza în baza unei scrisori de motivaţie şi a unei probe practice pentru a se stabili capacitatea de adaptare la cerinţele locului de muncă. (Cătălin Cernătescu)