Soborul Catedralei Patriarhale a mers astăzi, 24 decembrie 2024, în Ajunul Crăciunului, în procesiune cu icoana Nașterii Domnului la Reședința Patriarhală. Preoții, diaconii și psalții lăcașului de rugăciune au fost întâmpinați de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în Salonul Sfinților Români.
Situl arheologic de la Mănăstirea Secu trebuie conservat
La prima ediţie a simpozionului "Rolul Mănăstirii Secu în viaţa religioasă a Ţării Moldovei", găzduit de Mănăstirea Secu, în zilele de 24 şi 25 mai, au luat parte specialişti în istorie, arheologie şi arhitectură din toată ţara.
Istoricii şi arheologii au subliniat importanţa vestigiilor arheologice din cadrul Mănăstirii Secu, atrăgând atenţia asupra faptului că trebuie urgent obţinute autorizaţiile pentru clasarea acestui sit şi fondurile necesare cercetărilor arheologice care se impun pentru conservare. Simpozionul s-a desfăşurat la iniţiativa părintelui stareţ arhimandrit Vichentie Amariei şi cu binecuvântarea IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Evenimentul, organizat împreună cu Direcţia pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional al Judeţului Neamţ şi Complexul Muzeal "Moldova" Iaşi, s-a bucurat de prezenţa exarhilor de zonă din Arhiepiscopia Iaşilor, a unor distinşi specialişti în istorie, arhitectură şi arheologie, dar şi cercetători invitaţi din Republica Moldova, prilej cu care s-a încheiat şi un protocol de colaborare, în baza căruia grupe de studenţi din Basarabia vor putea efectua stagii de practică pe şantierul arheologic sistematic de la Mănăstirea Secu. Printre participanţii prezenţi la prima ediţie a acestui simpozion s-au numărat pr. prof. Daniel Niţă Danielescu, delegat al IPS Teofan, prof. univ. dr. Ioan Caproşu, de la Facultatea de Istorie din Iaşi, pr. prof. Constantin Cojocaru, şi experţi în arheologie şi arhitectură, precum prof. Costică Asăvoaie, cercetător ştiinţific la Institutul de Arheologie Iaşi, prof. dr. Gheorghe Postică de la Universitatea Liberă Internaţională Moldova- Chişinău, dr. Ion Tentiuc de la Institutul de Arheologie Chişinău sau dr. Ion Tentiuc de la Institutul de Arheologie din Chişinău. Comunicările s-au referit la importanţa Mănăstirii Secu în viaţa religioasă şi culturală din Moldova, scoţând în evidenţă mai ales marii ierarhi, martiri, cuvioşi şi mărturisitori, ale căror nume s-au legat de istoria acestei vetre monahale: Sfântul Mitropolit Varlaam al Moldovei, canonizat de Biserica noastră în anul 2007, Sfântul Cuvios Ioan de la Râşca şi Secu, canonizat alături de alţi opt sfinţi nemţeni în anul 2008, mitropolitul Ghedeon al Moldovei, Sfântul Paisie Velicikovschi sau Cuvioşii Vichentie Mălău şi Antim Găină. În cea de a doua zi a simpozionului, după oficierea Sfintei Liturghii, invitaţii au mers la ruinele vechiului Schit Nifon, unde s-a oficiat o slujbă de pomenire a ctitorilor şi călugărilor care au vieţuit şi s-au nevoit în acest schit al Mănăstirii Secu.