De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Slava Taborului, preînchipuire a vieţii Bisericii
Ieri, de Praznicul Schimbării la Faţă, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a rostit un cuvânt de învăţătură în Paraclisul patriarhal "Sfântul Grigorie Luminătorul", explicând semnificaţia acestui Praznic Împărătesc şi importanţa lui în iconomia mântuirii noastre.
Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a explicat că Schimbarea la Faţă a Mântuitorului are patru mari semnificaţii. "Schimbarea la Faţă a Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos este o sărbătoare care adună în ea înţelesurile duhovniceşti ale Crucii şi ale Învierii, ale timpului de faţă şi ale timpului sfârşitului lumii, la a doua venire în Slava Mântuitorului Iisus Hristos. Slava aceasta mai arată şi Slava iubirii Preasfintei Treimi din Împărăţia Cerurilor, chipul bunătăţilor viitoare. În al patrulea rând, Slava Schimbării la Faţă a Mântuitorului Iisus Hristos arată Taina Taborului ca fiind Taina Bisericii", a spus Preafericitul Părinte Patriarh. Referitor la înţelesurile duhovniceşti ale Crucii şi ale Învierii, Preafericirea Sa a arătat că acest eveniment a avut loc cu puţin timp înainte de Patimile Sale, pentru a-i întări pe Apostoli în credinţa că Iisus din Nazaret nu este un om obişnuit, ci este Fiul lui Dumnezeu Cel Veşnic care s-a făcut om din iubire pentru oameni şi pentru mântuirea lor. "Mântuitorul a voit să întărească credinţa ucenicilor, pentru că văzându-L pătimind pe Cruce să înţeleagă că El de bunăvoie face aceasta, nu pentru că ar fi silit, şi să înţeleagă că El este raza Tatălui, adică Fiul lui Dumnezeu Cel Veşnic", a explicat Patriarhul României. Schimbarea la Faţă arată Slava Sfintei Treimi De asemenea, Schimbarea la Faţă arată şi Slava Sfintei Treimi. "Această slavă ca arătare a Dumnezeirii sale prin firea sa omenească este şi Slava Tatălui şi a Duhului Sfânt pentru că Fiul este nedespărţit de Tatăl şi de Duhul Sfânt. Duhul Sfânt s-a arătat sub chip de nor luminos. Evangheliile ne arată că norul a venit deasupra şi din el s-a auzit un glas care a zis: "Acesta este Fiul Meu iubit întru care am binevoit. Pe El să-L ascultaţi"", a arătat în cuvântul de învăţătură Preafericitul Părinte Daniel. Întâistătătorul Bisericii noastre a evidenţiat că slava celei de-a doua veniri este arătată în mod anticipat prin Schimbarea la Faţă. O altă semnificaţie a sărbătorii Schimbării la Faţă se referă la Taina Taborului ca Taină a Bisericii. "Slava Taborului este o preînchipuire a vieţii Bisericii. Ea este plină de Slava Preasfintei Treimi, slava iubirii care există în Preasfânta Treime. În Biserică se află harul, lumina neînserată a Împărăţiei Sfintei Treimi. De aceea noi, permanent în rugăciunile noastre, văzând prin credinţă Slava Preasfintei Treimi, preaslăvim prin cântare, prin rugăciune, pe Tatăl, pe Fiul şi pe Sfântul Duh. Dacă mulţumim lui Dumnezeu pentru slava pe care ne-a arătat-o nouă şi la care ne cheamă pe noi, acum şi în veci, înseamnă că noi suntem chemaţi să ne împărtăşim veşnic din ea", a explicat Părintele Patriarh Daniel.