La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Slujbă arhierească în paraclisul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Iaşi
Înalt Preasfinţitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat ieri Sfânta Liturghie în paraclisul Facultăţii de Teologie Ortodoxă "Dumitru Stăniloae" a Universităţii "Al. I. Cuza" din Iaşi.
La final, Înalt Preasfinţia Sa a oficiat o slujbă de Parastas pentru vrednicul de pomenire protosinghel Petroniu Tănase, fost egumen al Schitului Prodromu din Sfântul Munte Athos. Cu acest prilej, IPS Pimen a evocat în cuvântul adresat studenţilor personalitatea părintelui Petroniu Tănase. "Părintele Petroniu Tănase, care mi-a fost profesor la Seminarul monahal de la Mănăstirea Neamţ, era un om al ordinei în cuvânt, în comportament, în scris, iar chilia sa era curată şi simplă. L-am cercetat de mai multe ori ca pe un părinte duhovnicesc. Mereu spunea: "Atenţie la gând că de aici porneşte păcatul!" şi "E bine să participăm la sfintele slujbe şi să dăm atenţie nevoinţelor". Părintele Petroniu ţinea la tradiţia Bisericii şi a mănăstirilor", a amintit IPS Pimen. (C. Ciofu)