Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Slujbă arhierească la aniversarea Arhiepiscopului Sucevei şi Rădăuţilor
Înalt Preasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, a împlinit ieri 80 de ani. După Sfânta Liturghie, oficiată la Catedrala arhiepiscopală din Suceava, a avut loc o slujbă de Te Deum, la care au participat preoţii din cadrul Centrului Eparhial Suceava şi părinţii stareţi de la mai multe mănăstiri din Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor.
La Catedrala arhiepiscopală „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava“ a fost săvârşită ieri slujba Sfintei Liturghii de către IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, şi IPS Pimen, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Slujba arhierească s-a săvârşit cu prilejul zilei de naştere a Înalt Preasfinţitului Părinte Pimen. După Sfânta Liturghie, IPS Teodosie a adresat un cuvânt preoţilor şi credincioşilor prezenţi, în care a prezentat câteva date din viaţa IPS Pimen, urmând ca apoi să aibă loc o slujbă de Te Deum. „IPS Pimen, la împlinirea celor 80 de ani, a mulţumit lui Dumnezeu pentru toate, dar şi credincioşilor din Bucovina, pentru rugăciuni. La final a avut loc agapa frăţească“, a declarat pr. Dragoş Buta, consilier cultural al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor. Filantropia, printre principalele griji arhipăstoreşti IPS Pimen s-a născut în satul Herăşti, comuna Greabăn, judeţul Buzău. Simţind chemarea spre viaţa monahală, în 1948 îşi îndreaptă paşii către Mănăstirea Neamţ. Ca frate de mănăstire, urmează cursurile Seminarului monahal, pe care îl absolveşte în anul 1951. În acelaşi an, pe data de 10 martie, este călugărit, iar pe 29 iunie este hirotonit diacon. Îşi continuă studiile la Facultatea de Teologie din Bucureşti, pe care a absolvit-o în anul 1957. Începând cu data de 1 august 1957 este numit stareţ la Mănăstirea Putna. În acelaşi an, pe 6 octombrie, este hirotonit preot. În perioada 1974-1978 urmează cursurile de limbă germană în cadrul Universităţii din Köln. Tot în perioada aceasta este trimis de Patriarhia Română pentru două luni la Arhiepiscopia Ortodoxă Română cu reşedinţa în Detroit (SUA) şi, apoi, timp de opt luni, a fost trimis, în 1978, la Ierusalim, la Căminul Patriarhiei. I s-au încredinţat apoi alte funcţii de înaltă răspundere: în perioada 1977-1982 funcţionează ca exarh al mănăstirilor din Mitropolia Moldovei şi Sucevei, pentru ca, în ziua de 24 iunie 1982, să fie hirotonit Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor. Pe 24 ianuarie 1991 a fost ales Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, înscăunarea având loc pe data de 3 martie 1991. Multe erau problemele din Eparhia Sucevei şi Rădăuţilor care aşteptau o grabnică rezolvare. Printre altele, cele referitoare la starea materială nesatisfăcătoare a multora dintre credincioşii aflaţi în suferinţă. Tocmai de aceea, IPS Pimen a pus accent de la început pe latura filantropică a activităţilor Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, mai întâi iniţiind şi îndrumând construirea Căminului de Bătrâni „Sfântul Ioan cel Nou“ din vecinătatea municipiului Suceava, apoi a Casei de Copii de la Dolhasca, a Căminului de Bătrâni de la Bogdăneşti şi a Căminului de Bătrâni de la Groşi, comuna Boroaia. Printre împlinirile de seamă ale Înalt Preasfinţiei Sale mai amintim înfiinţarea Seminarului Teologic Liceal „Sfântul Mitropolit Dosoftei“ din Suceava şi organizarea unor spaţii pentru taberele de copii şi şcolari.