De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Slujbă arhierească la Mănăstirea Văleni
Înalt Preasfinţitul Calinic, Arhiepiscop al Argeşului şi Muscelului, înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat duminică, 6 februarie, Sfânta Liturghie la Mănăstirea Văleni, situată pe Valea Râului Topolog.
Înalt Preasfinţia Sa a adresat celor prezenţi un cuvânt de învăţătură, în care a tâlcuit celor prezenţi Evanghelia citită la Sfânta Liturghie, cea a femeii cananeence, ce îi cere milă Mântuitorului pentru fiica sa. "Citim în Sfânta Scriptură că Iisus Hristos a mai avut dialoguri şi cu alte femei, cum ar fi femeia samarineancă, femeia cu scurgere de sânge, însă dialogul cu femeia cananeeancă este foarte interesant. La orice a spus Iisus Hristos, femeia aceasta a găsit răspuns. Astfel, noi, creştinii de astăzi, avem un model pe care trebuie să-l urmăm, să fim stăruitori în credinţă şi în rugăciune. În această sfântă zi ne-a ajutat Dumnezeu să ne reîntâlnim la rugăciune aici, la Mănăstirea Văleni, în această biserică, acum restaurată foarte frumos. Felicităm pe maica stareţă şi toată obştea monahală pentru că au stăruit şi au avut dragostea să îmbrace biserica în haine noi de sărbătoare", a spus Înalt Preasfinţia Sa în cuvântul de învăţătură. Prima obşte a fost întemeiată de Zosima schimonahul Mănăstirea Văleni este situată pe Valea Topologului, la o distanţă de 20 km faţă de oraşul Curtea de Argeş. "În 1691-1692, Zaharia Grădişteanu, pe numele său de călugăr Zosima schimonahul, a ridicat aici o biserică de lemn cu hramul "Sfânta Treime", întemeind o obşte de călugări care a funcţionat vreme de un secol. După ce mănăstirea a fost pustiită în timpul războiului ruso-turc, între 1883 şi 1884, arhiereul Ghenadie al II-lea al Argeşului zideşte pe acest loc o nouă biserică şi, odată cu ea, clopotniţa şi chiliile pentru personal", a spus părintele Ciprian Necula, inspector mass-media al Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului. Din nefericire, biserica a fost distrusă în urma unui cutremur. Aceeaşi soartă a avut-o şi a treia biserică, înălţată de preotul Iosif, maica Feronia şi soborul mănăstirii, cu hramul "Adormirea Maicii Domnului", prăbuşită la cutremurul din 1940. Între 1941 şi 1955, a fost rezidită din temelie, cu fondurile Episcopiei şi ale credincioşilor, prin eforturile Prea Sfinţitului Episcop Iosif al Argeşului. Mănăstirea se află în prezent în fază de restaurare, de curând fiind terminată pictura din interior.