În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Slujbă arhierească la seminarul nemţean
Ieri s-au împlinit 50 de ani de la trecerea la cele veşnice a Sfântului Ioan Iacob de la Neamţ. Biserica "Sfântul Ioan Iacob de la Neamţ" din incinta Seminarului Teologic Liceal Ortodox de la Mănăstirea Neamţ şi-a cinstit ieri ocrotitorul.
La Biserica "Sf. Ioan Iacob de la Neamţ", aflată în curtea Seminarului Teologic Ortodox Liceal "Veniamin Costachi" de la Mănăstirea Neamţ, au început ieri sărbătorile sfinţilor nemţeni, care au loc în fiecare an în perioada 5-7 august. Peste 1.000 de credincioşi au participat în ziua prăznuirii Sfântului Ioan Iacob de la Neamţ la slujba Sfintei Liturghii, oficiată de un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi. Programul liturgic a început miercuri-seara cu slujba Privegherii, oficiată de IPS Iosif, Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale şi Meridionale, înconjurat de un sobor de 25 de preoţi şi diaconi. Pelerinii din toată ţara s-au rugat în cadrul acestei slujbe, cinstindu-l pe Sf. Ioan Iacob de la Neamţ într-o atmosferă duhovnicească. În cuvântul de învăţătură, IPS Mitropolit Iosif a făcut referire la privegherile Bisericii noastre şi la lumina pe care Sfântul Ioan Iacob a adus-o la 50 de ani de când a trecut la cele veşnice. Lansare de carte Ieri au fost oficiate slujba Aghezmei, Taina Sfântului Maslu şi Acatistul. Sfânta Liturghie, săvârşită de IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Iosif, Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale şi Meridionale, şi PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, a avut loc pe un podium amenajat în faţa sfântului lăcaş. La final, părintele profesor Ioan Mihoc, directorul seminarului, a citit cuvântul de binecuvântare al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, din prefaţa cărţii "Sf. Cuv. Ioan Iacob de la Neamţ - Hozevitul, viaţă, poezie, învăţătură". IPS Teofan a amintit faptul că PF Părinte Patriarh Daniel este legat de Biserica "Sf. Ioan Iacob de la Neamţ" "pentru că, în timpul păstoririi Preafericirii Sale ca Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis canonizarea Sfântului Ioan Iacob, iar pe de altă parte, s-a zidit această biserică". Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a amintit câteva aspecte din viaţa Sfântului Ioan Iacob, subliniind faptul că mesajul pe care sfântul îl transmite la 50 de ani de când a trecut la cele veşnice se găseşte în înseşi poeziile cuprinse în noua carte lansată. La final, cei trei ierarhi au sfinţit troiţa ridicată lângă Biserica "Sf. Ioan Iacob de la Neamţ" pentru a marca cei 50 de ani de când Sf. Ioan Iacob a trecut la cele veşnice.