La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București a fost lansat miercuri seară, 13 noiembrie 2024, volumul „Forme de organizare și funcționare a monahismului ortodox: tradiție
Slujbă arhierească la „Sfântul Antonie“
Duminica aceasta a fost un prilej de sărbătoare pentru credincioşii Parohiei Sfântul Antonie cel Mare - Curtea Veche din Capitală, deoarece au avut ocazia să participe la Sfânta Liturghie arhierească oficiată de Preasfinţitul Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal.
Preasfinţitul Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, a săvârşit ieri slujba Sfintei Liturghii înconjurat de părintele paroh Gheorghe Zaharia şi de preoţii slujitori ai parohiei. La final, Preasfinţia Sa a ţinut un cuvânt de învăţătură în care a tâlcuit pericopa evanghelică citită la Liturghie. PS Varlaam a explicat legătura dintre textul evanghelic şi sărbătoarea Înălţării Sfintei Cruci, arătând că Părinţii Bisericii au rânduit o săptămână întreagă în care se serbează Înălţarea Sfintei Cruci. Preasfinţia Sa a arătat că prima învăţătură ce se desprinde din cuvintele rostite de Mântuitorul, "Cine voieşte să vină după Mine să se lepede de sine, să îşi ia crucea şi să Îmi urmeze", este cea cu privire la libertatea omului. Nimeni nu este forţat să Îi urmeze şi cu toate că toţi oamenii sunt chemaţi la mântuire, Dumnezeu îi lasă să aleagă. Apoi, Preasfinţia Sa a explicat şi ce înseamnă lepădarea de sine şi urmarea lui Hristos. Asumarea vieţii "Lepădarea de sine înseamnă a te elibera din închisoarea propriului egoism care te ţine prizonier. De aceea spune Mântuitorul că cine doreşte să îşi salveze viaţa o va pierde. Pentru că cei ce au ca unic scop doar propria lor viaţă şi-o vor pierde. Cine vrea să adune cât mai multe averi îşi pierde viaţa pentru că zi şi noapte stă doar cu gândul la cum să îşi înmulţească averea, pierzând bucuria vieţii împreună cu familia, cu prietenii şi Biserica", a arătat Preasfinţia Sa. Apoi, a explicat şi ce înseamnă "luarea crucii", şi anume asumarea vieţii aşa cum este ea cu bucuriile şi greutăţile ei. Preasfinţia Sa a parafrazat pe istoricul Nicolae Iorga, care spunea că Dumnezeu, care îngăduie cruci grele pentru mulţi dintre noi, dă şi umeri pe măsură fiecăruia ca să poată duce până la capătul vieţii crucea pe care a primit-o. "Să ne asumăm crucea noastră cu bucurie, fără a ocărî soarta sau a blestema pe Dumnezeu că ne-a dat o cruce grea. Noi Îl urmăm pe Hristos dacă voim, însă la Învierea cea de obşte suntem chemaţi toţi şi cei care voim şi cei care nu voim. Însă viaţa veşnică nu o vor moşteni decât cei care au vrut să se lepede de sine, au vrut să îşi asume crucea şi au vrut să Îi urmeze lui Iisus", a explicat Preasfinţia Sa. Prezenţă preţioasă Preasfinţitul Varlaam a miruit credincioşii la sfârşitul slujbei şi i-a binecuvântat. Părintele paroh Gheorghe Zaharia a mulţumit Preasfinţiei Sale pentru prezenţă şi cuvântul de învăţătură transmis credincioşilor. "Pentru biserica noastră, astăzi a fost o zi mare, de sărbătoare, pentru că nu foarte des se întâmplă să avem în mijlocul nostru un episcop care să ne aducă binecuvântarea sa şi a părintelui Patriarh Daniel. Astăzi a fost o sărbătoare mare având în vedere că a fost duminica de după Înălţarea Sfintei Cruci şi odată cu sărbătorirea aceasta ne-a făcut marea bucurie ca să vină şi Preasfinţitul Varlaam la Sfânta Liturghie", a spus părintele paroh Gheorghe Zaharia.