La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Slujbă arhierească pe Valea Vodiţei
Singura vatră călugărească din Mehedinţi care îl are ca ocrotitor pe Sfântul Antonie cel Mare, Mănăstirea Vodiţa, şi-a sărbătorit marţi hramul.
Cu acest prilej, Preasfinţitul Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, a săvârşit Sfânta Liturghie în mijlocul credincioşilor, înconjurat de un sobor de ieromonahi, preoţi şi diaconi. După slujbă, Preasfinţia Sa a vorbit despre personalitatea Sfântului Nicodim de la Tismana şi a Sfântului Antonie cel Mare, primul reorganizând viaţa monahală de pe meleagurile mehedinţene, la o mie de ani după ce ascetul din pustia Egiptului a întemeiat-o. Cei doi sfinţi sunt ocrotitorii Mănăstirii Vodiţa, ctitorită chiar de Sfântul Nicodim, după ce a trecut Dunărea în chip minunat pe mantia sa. Părintele Episcop a vorbit şi despre implicarea voievozilor din veacul al XIV-lea în reconstrucţia Mănăstirii Vodiţa, arătând cât de interconectate erau viaţa civilă şi cea religioasă. În încheiere, arhipăstorul severinean a binecuvântat pelerinii şi închinătorii, rugând pe Dumnezeu să-i ajute în sporirea rugăciunii şi în toată fapta bună. (Cătălin Cernătescu)