De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Slujba Canonului cel Mare la Catedrala Patriarhală din București
Postul cel Mare începe în fiecare an cu o rânduială specială care se săvârșește în primele patru zile din prima săptămână, seara: slujba Canonului de pocăință alcătuit de Sfântul Andrei Criteanul. La Catedrala Patriarhală din București, slujba Canonului de pocăință, denumit și „cel Mare”, se oficiază începând de astăzi până joi, 22 februarie. În fiecare din primele patru zile, se citește câte o parte din acest canon, urmând apoi slujba Pavecerniței Mari cu finalul special din Postul Mare, care cuprinde rugăciunea Sfântului Efrem Sirul, „Doamne și Stăpânul vieții mele...”, cu stihuri și metanii. Creația Sfântului Andrei Criteanul este cel mai mare canon din slujbele ortodoxe, având aproape 250 de tropare în toate cele nouă cântări. Canonul include şi cântarea a 2-a, care lipseşte, de obicei, în celelalte canoane. Unele strofe ale canonului ne dau de înţeles că acesta a fost scris de Sfântul Andrei la bătrâneţe. În unele tropare citim apelul direct la pocăinţă, câteodată venind chiar din partea lui Dumnezeu, iar în altele sunt exemple din Sfânta Scriptură despre păcat şi pocăinţă. Canonul are imagini biblice aşezate, de obicei, în ordine cronologică. În cântarea a 8-a se trage oarecum o concluzie a acestei prezentări: „Pe toţi cei din Legea Veche i-am adus ţie, suflete, spre pildă”. Tematica din Noul Testament apare sporadic în cântările 1-8, dar este dezvoltată mai ales în a doua parte a cântării a 8-a şi în cântarea a 9-a. Canonul cel Mare reprezintă una din cele mai frumoase poezii bisericeşti bizantine.
În rânduiala noastră bisericească, Canonul cel Mare se citește integral în Săptămâna a 5-a a Postului Mare, la Denia de miercuri seara.