În Ajunul Crăciunului, marți, 24 decembrie 2024, a avut loc la Catedrala Patriarhală din Capitală un concert de colinde susținut de Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române și de Grupul psaltic
Slujbă de binecuvântare a bisericii din Suha - Mălini
Biserica cu hramul „Sfântul Ilie Tesviteanul“ din localitatea Suha - Mălini, judeţul Suceava, a fost binecuvântată duminica trecută. Slujba a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, care a oficiat şi Sfânta Liturghie. La slujbele arhiereşti au fost prezenţi peste 600 de credincioşi din comună şi satele arondate.
Sărbătoare deosebită în satul Suha - Mălini, unde duminică, 15 februarie 2015, IPS Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, a oficiat slujba de binecuvântare a Bisericii „Sfântul Ilie Tesviteanul“, precum şi slujba Sfintei Liturghii. Cu această ocazie, ierarhul i-a oferit părintelui paroh Pavel Norocel sfântul antimis pe care va oficia de acum încolo Sfânta Liturghie.
În cuvântul de învăţătură, IPS Părinte Pimen a apreciat că localnicii comunei Mălini au învăţat milostenia şi dragostea de biserică de la părintele Ilie Cleopa, pe care l-au avut sfătuitor şi duhovnic: „Tot ce se vede în acest loc este fapta dragostei creştine, a dragostei de care pomeneşte în Evanghelie Mântuitorul Iisus Hristos faţă de cei bolnavi şi cei străini. Şi biserica, şi casa socială în care vor fi adăpostiţi cei în nevoi - fraţii mai mici ai lui Hristos, toate acestea reprezintă jertfa dragostei creştineşti“.
La finalul slujbelor arhiereşti, toţi credincioşii au trecut prin Sfântul Altar pentru închinare, după care Comitetul parohial a oferit o agapă.
Biserica din Suha, situată în partea de nord a satului, este o construcţie relativ nouă, la care se mai lucrează şi în prezent. Considerată drept capela nou înfiinţatului cămin de bătrâni din apropiere, se preconizează ca locaşul de cult să fie şi biserica de parohie. Locul a fost sfinţit în anul 2010, iar în 2011 s-a trecut la ridicarea efectivă a sfântului locaş. Biserica este în totalitate din lemn şi este concepută arhitectonic în stil maramureşean, sfintele icoane şi mare parte din catapeteasmă fiind încă în lucru. (Tudorel Rusu)