La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
Slujbă de mulţumire la ziua de naştere a Patriarhului României
Ieri, 22 iulie 2009, la Mănăstirea „Sfânta Maria” - Techirghiol, judeţul Constanţa, stavropighie patriarhală, a avut loc un Te Deum de mulţumire cu ocazia momentului aniversar al împlinirii vârstei de 58 de ani de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
La această slujbă de mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra Preafericirii Sale, Bisericii Ortodoxe Române şi poporului român au participat ierarhi ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, preoţi, monahi şi credincioşii din cadrul Aşezământului social-pastoral „Sfânta Maria”.
La finalul slujbei de mulţumire săvârşită de către Preasfinţitul Episcop Casian al Dunării de Jos, la care au participat ierarhi ai Sinodului Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei, Preasfinţia Sa a ţinut un cuvânt în care a mulţumit Bunului Dumnezeu pentru acest ceas sărbătoresc şi a evidenţiat că trebuie să mulţumim permanent pentru darul naşterii, pentru că „ziua naşterii este ziua hotărâtă de Dumnezeu, este darul lui Dumnezeu către părinţii noştri. Ziua naşterii este darul concret al lui Dumnezeu şi al părinţilor noştri pentru noi, şi noi trebuie să întoarcem acest dar către Cel ce ni l-a dat, către Domnul şi către părinţii noştri. Astăzi, când Biserica cinsteşte pe Sfânta Maria Magdalena, cea întocmai cu Apostolii, noi ne-am întâlnit în jurul păstorului nostru, apostolul Bisericii noastre, Întâistătătorul Bisericii noastre, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, care este în mijlocul nostru, şi se cuvine a fi şi noi lângă Preafericirea Sa, aici, în această frumoasă grădină de la malul mării.”
În continuare, Preasfinţitul Episcop Casian, Episcopul Dunării de Jos, a evidenţiat personalitatea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, subliniind că Întâistătătorul Bisericii noastre şi-a dedicat viaţa teologiei, monahismului şi slujirii Bisericii lui Hristos. „Fie ca lucrarea liturgică a Preafericirii Vostre, fie ca lucrarea teologică-educaţională a Preafericirii Voastre, fie ca lucrarea pentru consolidarea adevăratei trăiri monastice patristice pe firul vieţii monahale, fie ca lucrarea Preafericii Vostre pentru a se clădi biserici şi case pentru sănătate şi pentru sprijinirea credincioşilor să fie o ofrandă de mulţumire adusă astăzi, în această mănăstire, încojurat de credincioşi, de obştea monahală, de ierarhi şi de preoţi”, a spus PS Casian.
„Darul naşterii de copii în lume este un dar şi pentru împărăţia cerurilor”
În continuare, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a mulţumit lui Dumnezeu pentru darul vieţii, pentru toate binefacerile aduse şi a subliniat faptul că în ziua naşterii suntem datori să mulţumim şi pentru oamenii prin care Dumnezeu ne dăruieşte darul vieţii şi ne ajută să cultivăm cu libertate şi responsabilitate acest dar.
Preafericirea Sa a subliniat importanţa darului naşterii de copii, arătând că, „în general, considerăm că atunci când se naşte un copil în lume el este un dar pentru familie şi pentru societate, cu speranţa că el va deveni un bun cetăţean al patriei din lumea aceasta. Puţini merg cu gândirea mai departe şi descoperă că darul naşterii de copii în lume este un dar nu numai pentru lumea aceasta, ci este un dar şi pentru împărăţia cerurilor, căci copiii care sunt crescuţi în credinţă şi se mântuiesc devin cetăţeni ai raiului, cetăţeni ai împărăţiei cerurilor. Cuiva care i se dă naştere în lumea aceasta pământească i se dăruieşte şi vocaţia de a participa la viaţa şi iubirea veşnică a Sfintei Treimi, în împărăţia cerurilor”, a spus Patriarhul României.
La finalul slujbei de mulţumire Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a binecuvântat poporul prezent şi a dăruit fiecăruia câte o iconiţă a Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, iar mai apoi Întâistătătorul Bisericii noastre a fost felicitat de ierarhi, preoţi şi credincioşi.