Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Slujbă de pomenire pentru părintele Alexie Buzera
Joi, 24 februarie, s-au împlinit 40 de zile de la plecarea la Domnul a regretatului preot şi profesor Alexie Buzera. Cu acest prilej, rudele, cunoscuţii, foştii studenţi şi elevi s-au adunat la Biserica "Sfânta Parascheva" din cartierul craiovean Bariera Vâlcii pentru a participa la Sfânta Liturghie şi la slujba de pomenire a părintelui profesor.
La primele ore ale dimineţii, un sobor de preoţi, în frunte cu părintele protosinghel Vladimir Dărângă, eclesiarhul Catedralei mitropolitane "Sfântul Dimitrie" din Craiova, a săvârşit Sfânta Liturghie. Răspunsurile la strană au fost date de grupul psaltic al Catedralei mitropolitane şi de câţiva membri ai Grupului "Stavropoleos" din Bucureşti, în frunte cu părintele arhid. lect. univ. dr. Gabriel Oprea. "Un exemplu de corectitudine, dăruire şi profesionalism" La final, după slujba Parastasului, părintele Ioan Ioanicescu a vorbit despre personalitatea şi opera părintelui profesor Alexie Buzera: "Părintele Gala Galaction explică, într-una din cuvântările sale, care este sensul trecerii noastre prin această lume. El descrie foarte frumos realitatea la care am fost chemaţi şi arată cum toţi suntem prin Sfântul Botez "oameni ai lui Dumnezeu", aşa cum a fost Sfântul Alexie, ocrotitorul de nume al părintelui profesor. Calea trecerii de la umanitatea măruntă, scrisă cu literă mică în cartea vieţii, în comuniunea nesfârşitei iubiri a lui Dumnezeu, scrisă cu majuscule, este lucrarea fiecăruia dintre noi. Pe acest drum a pornit în urmă cu patruzeci de zile fratele nostru mai mare, părintele Alexie. În această viaţă a reuşit să fie un exemplu de corectitudine, dăruire şi profesionalism. Prin activitatea sa a născut ucenici, deşi niciodată nu s-a străduit să se facă iubit sau plăcut în vreun fel. Dimpotrivă, era foarte aspru şi înfiera de fiecare dată greşeala şi incorectitudinea. Era un om drept, era un om curat, un om care s-a păstrat toată viaţa la fel cum a venit din Gorjul său, de la munte. Pentru Oltenia a rămas şi va rămâne emble- matic prin activitatea pe care a desfăşurat-o mai bine de o jumătate de secol în ogorul muzicii psaltice. Dumnezeu să-l aibă în pază, să-i deschidă porţile Raiului şi să-l odihnească laolaltă cu drepţii Săi. Veşnică să-i fie pomenirea!". De la Biserica "Sfânta Parascheva", familia şi cunoscuţii au mers, împreună cu părinţii slujitori, la cimitirul craiovean Roboaica, unde se află înmormântat părintele profesor.