Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Slujbă de pomenire pentru părintele Arsenie Papacioc
Cu puține zile înainte de împlinirea a 5 ani de la trecerea la Domnul a părintelui arhimandrit Arsenie Papacioc, Patriarhul României a săvârșit sâmbătă, 16 iulie, slujba Parastasului la Mănăstirea „Sfânta Maria”-Techirghiol, stravropighie patriarhală.
După săvârșirea slujbei de pomenire, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a explicat că rugăciunile de pomenire a celor trecuți la Domnul reprezintă un act de mărturisire a credinței în nemurirea sufletului și în învierea morților. „Noi, pomenindu-i pe cei trecuți la Domnul în rugăciunile noastre rânduite de Biserică, dar și în cele de acasă, îi simțim aproape. Oamenii nu mor deplin decât atunci când sunt uitați. Cât timp îi pomenim, ei sunt vii în memoria noastră și simt din ceruri când ne rugăm pentru ei. Mai multe dovezi există în acest sens, că cei trecuți la Domnul simt când facem rugăciuni, parastase, când dăm de poamnă în numele lor și prin aceasta ei transmit bucuria și pacea lor atunci când ne rugăm pentru ei și îi pomenim cu dragoste, cu iubire smerită și milostivă”, a spus Părintele Patriarh Daniel.
Iubirea pentru cei trecuți la Domnul, a precizat Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, depășește despărțirea impusă de moarte, de timp și de spațiu, iar pomenirea celor adormiți întru Domnul este un semn de nădejde că ei vor învia și vom fi din nou împreună, dar este și un semn de comuniune a noastră ca Biserică, deoarece iubirea Bisericii cuprinde atât pe cei vii, pe contemporani, cât și pe cei adormiți.
Părintele Arsenie Papacioc a slujit timp de 35 de ani la Mănăstirea „Sfânta Maria”-Techirghiol, povățuind duhovnicește nu numai obștea monahală, ci și mii de credincioși din întreaga țară și din alte părți. „Părintele Arsenie Papacioc a fost un bun îndrumător, un părinte foarte înțelept și, în același timp, un bun sfătuitor. Era mai mult un vindecător de suflete, decât un judecător al faptelor oamenilor. De aceea, era și iubit de popor. Era un om cu un chip luminos, cu o față duhovnicească plină de speranță, de bucurie, ca un fel de arvună a păcii, a bucuriei din Împărăția lui Dumnezeu, arătate pe chipul ființelor încă din viața pământească. În această zi de pomenire, noi ne rugăm Bunului Dumnezeu să-i așeze sufletul său împreună cu sfinții și în corturile drepților, dar în același timp avem speranța că el se roagă în ceruri pentru mănăstire și pentru toți fiii și pentru toate fiicele duhovnicești pe care le-a îndrumat, și rămânem încredințați că poartă în rugăciunile sale mai ales această obște a Mănăstirii Techirghiol, care este o mănăstire misionară, cu rugăciuni multe și lucrare multă de primire a pelerinilor, dar și de primire a pacienților, care îmbină aici rugăciunea cu tratamentul medical”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
Părintele arhimandrit Arsenie Papacioc, duhovnicul Mănăstirii „Sfânta Maria”-Techirghiol, stravropighie patriarhală, a trecut la Domnul în data de 19 iulie 2011.