Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Slujbă de pomenire pentru părintele Constantin Mihoc
În localitatea Sfântul Ilie de lângă Suceava va avea loc astăzi slujba de pomenire pentru vrednicul de amintire preot Constantin Mihoc. Fostul paroh la Biserica "Sf. Arhangheli" din Berlin a plecat la Domnul în seara zilei de 4 august 2009.
"A fost unul dintre cei mai buni preoţi ai Mitropoliei noastre Ortodoxe Române a Germaniei, Europei Centrale şi de Nord", aşa a început IPS Serafim, Arhiepiscopul Ortodox Român al Germaniei, Austriei şi Luxemburgului şi Mitropolitul Ortodox Român al Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, să ne vorbească despre vrednicul de pomenire preot Constantin Mihoc, care a fost chemat de Dumnezeu la ceruri în ajunul sărbătorii Sfântului Ioan Iacob de la Neamţ. Părintele Constantin Mihoc a pus mult suflet pentru parohia pe care a păstorit-o din Germania, dorind mai întâi să zidească biserica în sufletele credincioşilor şi apoi să demareze lucrările pentru un sfânt lăcaş din zid. "S-a jertfit tot timpul cât a stat la Berlin, timp de zece ani, neglijându-şi uneori familia pentru a-i putea aduna pe credincioşi. A cununat mai multe perechi de tineri, el însuşi fiind naş la 15 familii. Părintele Constantin a constituit o parohie foarte vie, unită în jurul său. Datorită acestei realităţi a putut trece la construirea unei biserici pentru această parohie. Dumnezeu l-a chemat la Sine, fiind pentru parohia pe care a păstorit-o şi pentru biserica ce se va zidi o jertfă vie. Eu, care l-am cunoscut atât de bine, l-am spovedit adeseori, l-am vizitat şi am slujit împreună, ştiu câtă evlavie avea pentru Sfânta Liturghie, slujind în fiecare zi la o capelă pe care el însuşi a amenajat-o", a spus IPS Serafim, care a mai vorbit şi despre rugăciunea cu care pr. Constantin Mihoc se hrănea zi de zi. Biserica "Sf. Arhangheli" prinde contur "Părintele Constantin Mihoc se ruga în fiecare dimineaţă şi seară atât acasă, cât şi la biserică. Eu îl socotesc ca fiind un martir, un mucenic al parohiei pe care a păstorit-o, al Mitropoliei noastre, al familiei Mihoc. Îl pomenesc în rugăciunile mele la fiecare Sfântă Liturghie şi chiar mă rog lui Dumnezeu ca, prin rugăciunile părintelui Constantin, să ne ajute în lucrarea pe care o avem de săvârşit acolo. După ce a trecut la cele veşnice, programul de rugăciune al parohiei Berlin a fost respectat întru totul, aşa cum părintele îl avea programat dinainte. Nu a lipsit nici o Sfântă Liturghie după trecerea la cele veşnice a părintelui. Aşa a rânduit Dumnezeu. Chiar la câteva luni după ce pr. Constantin Mihoc a plecat la Domnul, am numit acolo ca preot slujitor pe prietenul cel mai apropiat al pr. Mihoc, ierom. Clement Lodroman, care a fost transferat de la parohia din Leipzig. Cei doi erau foarte apropiaţi sufleteşte. Ierom. Clement continuă lucrarea în duhul părintelui Constantin", a mai adăugat IPS Serafim. În urmă cu câteva săptămâni a fost săpată groapa unde va fi construită Biserica "Sf. Arhangheli", iar până în toamnă se intenţionează ca demisolul să fie acoperit. Slujba de Parastas a părintelui Constantin Mihoc va avea loc astăzi la Biserica "Buna Vestire" din localitatea Sfântul Ilie, comuna Şcheia de lângă Suceava şi va fi oficiată de IPS Serafim şi de IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor.