De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Slujbă de Te Deum la Catedrala patriarhală, cu ocazia noului an bisericesc
La Catedrala patriarhală, după Sfânta Liturghie, a avut loc ieri o slujbă de Te Deum, cu ocazia începutului noului an bisericesc. Slujba de mulţumire la care a participat PF Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a fost oficiată de către Preasfinţitul Ciprian Câmpineanul, Episcop-Vicar Patriarhal, în prezenţa membrilor Permanenţelor Consiliului Naţional Bisericesc şi a Arhiepiscopiei Bucureştilor.
Acest moment de sărbătoare la care au participat foarte mulţi credincioşi, diverse oficialităţi şi membri ai comitetului director al Institutului Naţional de Statiscă, care are ca ocrotitor pe Sfântul Dionisie Exiguul, părintele erei creştine, a început cu citirea de către PS Ciprian Câmpineanul a hotărârii Sfântului Sinod în legătură cu stabilirea modului de sărbătorire a începutului anului bisericesc la 1 septembrie.
„Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul ne îndeamnă la sfinţirea timpului şi a locului în care ne aflăm“
La finalul slujbei de mulţumire, Patriarhul Daniel a rostit un cuvânt de învăţătură în care a evidenţiat că anul acesta, la 1 septembrie, este sărbătorit pentru prima oară Cuviosul Dionisie Exiguul, părintele erei creştine şi al dreptului bisericesc, canonizat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în şedinţa de lucru din 8-9 iulie 2008, şi a evidenţiat de asemenea că acest strămoş al nostru daco-roman are în lucrarea şi persoana sa vocaţia de a fi o punte de legătură între Biserica Ortodoxă a Răsăritului şi Biserica Occidentală, Latină.
„Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul îmbina smerenia cu ştiinţa. Cu cât avea mai multă erudiţie, cu atât se adâncea în smerenia sa şi, de aceea, s-a numit pe sine cel neînsemnat. A fost consilier al mai multor papi, sfătuitor şi traducător al sfintelor canoane şi a fost un om care a dorit ca Mântuitorul Iisus Hristos să fie mult mai iubit, mai cinstit şi să fie considerat aşa cum se cuvine, ca centrul istoriei umane, pentru că este Dumnezeu-Omul, care din iubire pentru oameni s-a făcut Om şi a venit să mântuiască, adică să o facă părtaşă la iubirea, bucuria şi slava Preasfintei Treimi. Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul ne îndeamnă la sfinţirea timpului şi a locului în care ne aflăm. Timpul vieţii noastre pământeşti are valoare veşnică în măsura în care, în timpul acesta al vieţii pământeşti, ne pregătim pentru viaţa cerească“.