La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București a fost lansat miercuri seară, 13 noiembrie 2024, volumul „Forme de organizare și funcționare a monahismului ortodox: tradiție
Slujbă de Te Deum la începutul anului bisericesc
În ziua de 1 septembrie, Biserica Ortodoxă sărbătorește începutul anului bisericesc. Potrivit rânduielii liturgice, în această zi a fost oficiată slujba de Te Deum. La Catedrala Patriarhală, după Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, slujba de mulțumire a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal. În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a explicat că această sărbătorire se face la 1 septembrie pentru că se culeg roadele dăruite nouă de Dumnezeu şi pentru aceasta Biserica mulţumeşte Făcătorului a toate pentru darurile Sale şi se roagă ca şi anul nou să fie unul rodnic. De asemenea, potrivit tradiției ebraice, în luna septembrie, Dumnezeu a creat lumea, a încetat potopul, a coborât Prorocul Moise cu Tablele Legii de pe Muntele Sinai, iar Domnul nostru Iisus Hristos a început activitatea Sa publică.
Tot în ziua de 1 septembrie, Biserica sărbătorește pe Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul (460-545), sfânt străromân din Dobrogea de azi, căruia îi datorăm calculul erei creștine. „Nu numai lumea creștină măsoară timpul după calculul Sfântului Cuvios Dionisie cel Smerit, străromânul nostru, ci aproape întreaga lume. În mod oficial, aceasta este calcularea și numărarea anilor în întreaga lume. Sfântul Cuvios Dionisie, în anii pe care i-a petrecut la Roma, a tradus în limba latină importante lucrări dogmatice scrise de Sfinții Părinți din Răsărit. De asemenea, a tradus canoanele primelor patru Sinoade Ecumenice și ale celor locale, fiind considerat «părintele dreptului bisericesc». A scris mai multe lucrări privitoare la cronologia erei creștine, dar și la modul în care trebuie calculată data Paștelui. În pofida vastei sale culturi enciclopedice, biograful său, Casiodor, ne-a lăsat în scris că era de o smerenie extraordinară. Pe cât era de învățat, pe atât era de smerit; pe cât era de căutat de elita și aristocrația romană, pe atât era de discret, de aceea a și fost numit „cel Smerit”. Biserica noastră l-a trecut în rândul sfinților în anul 2008, fiind ocrotitorul Dobrogei, precum și al Institutului Național de Statistică, pentru că între preocupările sale au fost lucrările cu caracter administrativ sau statistic. Să ne rugăm Bunului Dumnezeu și tuturor sfinților ca anul nou bisericesc în care am intrat să fie plăcut Domnului, să nu fie tulburat de răutățile noastre, ale oamenilor, și să ne manifestăm ca adevărați creștini, împlinind poruncile lui Dumnezeu”, a spus PS Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal.