De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Slujba din noaptea trecerii dintre ani la Catedrala Patriarhală
Potrivit tradiției liturgice, numeroși credincioși bucureșteni au ales să își petreacă în rugăciune noaptea dintre ani, 31 decembrie 2023 - 1 ianuarie 2024, participând la slujba de binecuvântare a Anului Nou, oficiată la Catedrala Patriarhală.
Rânduiala specială de mulțumire și de binecuvântare la început de an calendaristic a fost săvârșită la miezul nopții de Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, slujitori ai lăcașului de închinare. La final, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a rostit cuvântul de învățătură intitulat „Recunoștință pentru darul timpului trecut și speranță pentru viitor”.
În cadrul rânduielii liturgice a fost oficiată slujba Acatistului Mântuitorului Iisus Hristos, a Cărui Tăiere-împrejur și punere a numelui este sărbătorită la 1 ianuarie, fiind rostite totodată și rugăciuni de mulțumire pentru binefacerile revărsate de Dumnezeu asupra întregului popor binecredincios în anul care s-a încheiat, precum și rugăciuni la intrarea în noul an civil. La 1 ianuarie, Biserica Ortodoxă Română l-a sărbătorit și pe Sfântul Ierarh Vasile cel Mare, motiv pentru care a fost așezată în Catedrala Patriarhală, spre închinarea credincioșilor, racla ce adăpostește un fragment din cinstitele sale moaște, odor provenit din tezaurul sacru al Paraclisului istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” al Reședinței Patriarhale.
Credincioșii prezenți la slujba din noaptea trecerii dintre ani au primit din partea Întâistătătorului Bisericii noastre câte o icoană cu chipul Sfântului Ierarh Vasile cel Mare și un calendar creștin-ortodox pentru anul 2024. La slujbă a fost prezent și Ciprian-Vasile Olinici, secretar de stat pentru Culte.