Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Slujba Învierii Domnului la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi
În noaptea Sfintei Învieri a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian a oferit preoţilor de la parohiile Arhiepiscopiei Dunării de Jos Lumina Sfântă, adusă în aceeaşi seară de o delegaţie a Patriarhiei Române direct de la Biserica „Învierii Domnului” din Ierusalim.
Cu evlavie şi cu bucurie sfântă, preoţii au dus Lumina în parohiile unde ei slujesc şi apoi au oferit-o credincioşilor adunaţi la sfintele biserici.
După acest moment, chiriarhul locului împreună cu soborul slujitor de preoţi şi diaconi, în sunetul clopotelor, au mers în procesiune către podiumul special amenajat din faţa Catedralei Arhiepiscopale, unde a rostit chemarea „Veniţi de luaţi lumina” oferind, la momentul mult aşteptat, Sfânta Lumină miilor de credincioşi adunaţi pe esplanada catedralei şi pe strada domnească.
În frumuseţea şi bucuria cântărilor pascale, Lumina a ajuns la fiecare credincios prezent, iar strada principală a municipiului Galaţi a devenit plină de lumină şi de manifestare a credinţei în Hristos Domnul nostru Cel Înviat din morţi.
Adresându-se mulţimii de credincioşi, ierarhul Dunării de Jos a subliniat însemnătatea duhovnicească a aducerii, an de an, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a Sfintei Lumini care se oferă tuturor celor prezenţi la Biserica Sfântului Mormânt a Mântuitorului Hristos de la Ierusalim şi i-a îndemnat pe toţi cei prezenţi să fie lumină şi călăuzitori pentru semenii noştri vârstnici şi pentru cei aflaţi în neputinţe şi în grele încercări.
„Taina comuniunii, frăţietăţii şi, îndeosebi, regăsirii căldurii iubirii de la bunici la nepoţi, la sărbătoarea pascală din anul acesta, a arătat, încă o dată, o icoană imensă a tinerilor de toate vârstele care s-au împărtăşit din tinereţea veşnică a Mântuitorului Iisus Hristos.
Nepoţii, tinerii, studenţii, părinţii şi bunicii împreună au trăit bucuria pascală, care este o trecere de la noi înşine, de la singular, la fraţii în comuniune, ducând lumină mai departe, de la Sfânta Liturghie, tot în biserică, în căsuţele bunicuţilor noştri, la spitale şi acolo unde suferinţa trebuie să devină biruinţă prin Învierea Domnului nostru Iisus Hristos”, a spus Părintele Arhiepiscop Casian.
După primirea Luminii Sfinte, mulţimea credincioşilor a participat la slujba Canonului Învierii din Catedrala Arhiepiscopală.
În continuare a fost oficiată Sfânta Liturghie Pascală, la care au luat parte mulţi credincioşi gălăţeni şi nu numai.
La finalul slujbei, toţi credincioşii au primit pâinea sfinţită numită „paști” şi tradiţionalele daruri de cozonac şi ouă roşii.