De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Slujbă misionară în parohia Brăeşti
În biserica din cimitirul vechi al parohiei Brăeşti, Protopopiatul Paşcani, a avut loc ieri o slujbă misionară, la iniţiativa părintelui paroh Ghervan Constantin. Un sobor de preoţi a oficiat Acatistul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil şi slujba la vreme de secetă. După cum ne-a relatat pr. Pavel Postolachi, protopop al Protopopiatului Paşcani, cu acest prilej au fost citite rugăciuni de binecuvântare pentru credincioşi, rugăciuni la vreme de necaz, boală şi ispitire. "Am poposit aici pentru a aduce slavă lui Dumnezeu şi pentru a ne bucura întru Domnul. Credincioşii de toate vârstele au simţit o bucurie deosebită mai ales că sufletul şi inima lor au lăsat departe grijile lumii. Locul acesta în care am poposit cu toţii astăzi (n.r. ieri), plin de verdeaţă, este înconjurat de imaşurile care s-au înroşit din lipsa ploii", a spus pr. protopop Pavel Postolachi. În cimitirul parohiei Brăeşti sunt înmormântaţi pr. Nicolae şi presbitera Maria Nan, care au avut un fiu, pe nume Andronic, călugărit la Mănăstirea Neamţ. Părintele Andronic a ajuns apoi stareţ la Mănăstirea Noul Neamţ din Basarabia.
"Părintele Andronic şi-a lăsat nişte cronici în care povesteşte amintirile lui frumoase referitoare la copilăria petrecută la Brăeşti. Aceste cronici au fost descoperite după 1990 şi publicate într-un volum intitulat "Părintele Andronic, stareţul şi duhovnicul de la Mănăstirea Noul Neamţ". Iată cum a rânduit Dumnezeu ca astăzi (n.r. ieri) să ne rugăm pe locurile unde a copilărit părintele Andronic. Credincioşii au plecat spre casele lor cu mai multă încredere şi speranţă", a mărturisit pr. protopop Pavel Postolachi. (C. Ciofu)