Duminică, 3 noiembrie, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, a săvârşit Sfânta Liturghie în Parohia Olari, Protopopiatul Arad, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, se arată pe site-ul arhiepiscopiaaradului.ro.
Slujbă ortodoxă la sfinţirea brutăriei româneşti din Ladispoli, Italia
Miercuri, 26 septembrie, a avut loc la Ladispoli, lângă Roma, sfinţirea brutăriei româneşti „La Treccia“ (Pâinea împletită). Brutăria, înfiinţată de românul Constantin Cortese Bărdaşu, are un cuptor propriu şi un laborator de patiserie. Sfinţirea a fost oficiată de părintele Lucian Bârzu, preotul parohiei româneşti din Ladispoli. Au participat români din Ladispoli, familia şi prieteni ai proprietarului.
Pentru ocazie, brutarii - toţi români - au pregătit colaci tradiţionali şi cozonaci. După sfinţire, invitaţii au fost poftiţi la o cină de post pe bază de peşte pregătit după reţetă românească, fiind zi de dezlegare la peşte. A fost servit şi vin special adus din România. „Slujba s-a desfăşurat după tipicul ortodox, prin sfinţirea apei. Noi încercăm, chiar dacă suntem departe de ţară, să păstrăm tradiţiile noastre româneşti şi ortodoxe într-un mod cât mai autentic. Aici pot spune că viaţa religioasă se desfăşoară din plin. Românii, câteodată mai intens decât în ţară simt distanţa şi caută ca prin Biserică şi Dumnezeu să se apropie de lucrurile dragi. Deseori suntem chemaţi să sfinţim case şi chiar activităţile comerciale deschise de români. La Ladispoli avem o parohie foarte activă. Duminica, la slujbă vin câte 250-300 de credincioşi. Românilor care vin aici, în Italia, le pot spune să nu uite să urmeze mereu calea lui Dumnezeu, căci aşa cum spunea Mântuitorul Hristos «cine nu adună cu mine, risipeşte»“, ne-a declarat părintele Lucian Bârzu după sfinţire. La brutăria românească de la Ladispoli nu vin numai românii cărora le e dor de pâine împletită, savarine sau colaci. Sunt mulţi italieni care au devenit clienţi obişnuiţi, în special pensionari care preferă pâinea românească, cu miez moale, în locul pâinii italiene, cu coaja tare. În plus, brutarii români nu pun conservanţi în pâine: folosesc doar făină, apă, sare şi drojdie. Românii din Ladispoli, peste 5.000 înscrişi la evidenţa populaţiei, au descoperit astfel vechile tradiţii ortodoxe. „În fiecare săptămână se fac comenzi de colaci tradiţionali pentru nunţi, botezuri şi parastase“, ne-a mărturisit satisfăcut Constantin Cortese Bărdaşu, tânărul proprietar al brutăriei. (Miruna CĂjvĂneanu, Roma)