În Ajunul Crăciunului, marți, 24 decembrie 2024, a avut loc la Catedrala Patriarhală din Capitală un concert de colinde susținut de Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române și de Grupul psaltic
Slujba Parastasului pentru părintele Nichifor Todor
Un sobor de preoţi din Sibiu, în frunte cu Mitropolitul Ardealului, Înalt Preasfinţitul Laurenţiu, a oficiat slujba Parastasului pentru vrednicul de pomenire părinte Nichifor Todor, cel care a ctitorit Biserica "Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil" din cartierul sibian Trei Stejari.
Slujba Parastasului a strâns mulţime de preoţi şi credincioşi din întregul oraş, la Biserica Trei Stejari, părintele Nichifor Todor fiind un reper pentru mulţi în perioada încercată de regimul comunist ateist, dar şi în anii care au urmat. Cei 96 de ani de viaţă ai părintelui au fost marcaţi de nenumărate încercări, iar cea mai mare a fost ridicarea, între 1973 şi 1976, a bisericii în care apoi, până la trecerea la cele veşnice, a slujit cu multă evlavie. La slujba Parastasului, alături de rugăciuni pentru sufletul celui adormit, au fost rememorate crâmpeie din viaţa extraordinară a părintelui. Înalt Preasfinţitul Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, a oferit cuvinte de îmbărbătare celor prezenţi, transmiţând totodată un mesaj din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. Un preot reper pentru sibieni Părintele Nichifor Todor s-a născut la 30 aprilie 1915, în Drâmbar-Teleac, judeţul Alba. A absolvit şcoala primară în satul natal, apoi Liceul "Mihai Viteazul" Alba Iulia, iar în perioada 1935-1939 a urmat cursurile Institutului Teologic Universitar Sibiu. În 1939 este trimis ca bursier al Arhiepiscopiei Sibiului la Academia Teologică din Cernăuţi, după care funcţionează ca secretar al Institutului Teologic Universitar Sibiu. În 27 octombrie 1940 se căsătoreşte cu Elvira Moruşca, având patru copii: Nichifor, Teofil, Mihai Andrei şi Elvira Felicia. La 23 noiembrie 1940, a fost hirotonit preot de episcopul Vasile Stan, în Capela mitropolitană, pe seama Parohiei Ilimbav, Protopopiatul Agnita, unde a slujit ca preot paroh până în 1946. Aici părintele a desfăşurat o pastoraţie puţin obişnuită la sat pentru vremea respectivă, cu Sf. Liturghie miercuri şi vineri, alături de cele din duminici şi sărbători, cu Vecernii şi Miezonoptica de două ori pe săptămână în Postul Paştilor. Mitropolitul Nicolae Bălan l-a chemat la Sibiu, unde i-a oferit două parohii vacante la alegere, Guşteriţa şi Turnişor. Între anii 1946 şi 1955 a slujit ca preot paroh la Parohia Turnişor, iar începând cu 1 iunie 1955, a slujit ca preot paroh la Parohia Sibiu - "Trei Stejari" până la 1 februarie 2003, când s-a pensionat. Aici, cu greutăţile vremii, duce la bun sfârşit ridicarea bisericii noi, care este târnosită pe 3 noiembrie 1985 cu hramul "Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil". Mitropolitul Antonie Plămădeală a remarcat cu această ocazie: "Aţi dat Sibiului acest monument de frumuseţe, deţinător al unui tezaur pictural de mare valoare. Un monument de cultură, de artă şi de simţire românească. Un monument nu numai pentru Sibiu, ci pentru întreaga mitropolie şi pentru ţara întreagă". Între 1 ianuarie 1951 şi 1 martie 1954, şi între 1 noiembrie 1967 şi 1 ianuarie 1975, pr. Nichifor Todor a fost protopop de Sibiu. Preotul protopop stavrofor Nichifor Todor a fost omagiat şi de autorităţile oraşului Sibiu, când, în urmă cu 12 ani, i s-a oferit titlul de cetăţean de onoare al municipiului.