De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Slujbe arhiereşti la Craiova, Cozia şi Severin
Duminica din ajunul Botezului Domnului a adunat mulţime de credincioşi în lăcaşurile de închinare din Mitropolia Olteniei. La Craiova, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Irineu a săvârşit Sfânta Liturghie în biserica paraclis mitropolitan „Sfântul Ilie“. În aceeaşi zi, credincioşii râmniceni s-au rugat în biserica Mănăstirii Cozia, unde a liturghisit Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.
Biserica paraclis mitropolitan „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul“ din Craiova a devenit neîncăpătoare în duminica dinaintea Botezului Domnului pentru numărul mare de credincioşi veniţi la rugăciune în ajunul marii sărbători a Epifaniei Domnului. Bucuria duhovnicească a fost sporită de prezenţa IPS Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, care a săvârşit aici Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Răspunsurile la strană au fost date de Grupul psaltic „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie“ al Catedralei mitropolitane din Craiova, condus de prof. Victor Şapcă.
Sfântul Ioan Botezătorul, pildă a pocăinţei
La finalul slujbei, Mitropolitul Olteniei le-a vorbit credincioşilor prezenţi despre semnificaţiile pericopei evanghelice din această duminică (Marcu 1, 1-8), subliniind actualitatea mesajului transmis de Sfântul Proroc Ioan Botezătorul, Înaintemergătorul Domnului. „În Evanghelia acestei duminici, Sfântul Ioan Botezătorul îndeamnă la pocăinţă: «S-a apropiat Împărăţia lui Dumnezeu. Pocăiţi-vă şi credeţi în Evanghelie» (Marcu 1, 15). Este o chemare valabilă şi în zilele noastre, pentru că este foarte important ca viaţa noastră să se schimbe în bine, să nu ne lăsăm conduşi de cărările lumii acesteia. Orice lucru pământesc duce la cele pământeşti, în timp ce orice este ceresc ne îndreaptă spre Dumnezeu. Ca atare, viaţa noastră trebuie trăită în aşa fel încât să putem fi moştenitori ai Împărăţiei cerurilor. Dacă rânduim propria viaţă după chipul lumii acesteia, purtăm în noi chipul celor trecătoare. Aşadar, este necesar ca pocăinţa să ne preocupe permanent, zi şi noapte. Să ne pregătim pentru viaţa cea veşnică, aşa cum ne îndeamnă Sfântul Ioan Botezătorul. Suntem chemaţi la pocăinţă şi la o viaţă nouă pentru că Împărăţia lui Dumnezeu este Împărăţia cea nouă, iar prin Sfântul Botez şi împărtăşirea cu Sfintele Taine noi pregustăm din Împărăţia cea veşnică şi aşteptăm permanent pe Mântuitorul Hristos. El este Cel ce vine şi se sălăşluieşte întru noi. Dacă află aici inimă bună şi curată, va rămâne înlăuntrul nostru şi tot lucrul săvârşit va fi binecuvântat şi plăcut înaintea Lui. Priviţi aşadar la sfintele lăcaşuri ridicate de sfinţii noştri, Sfântul Nicodim la Tismana sau Sfântul Calinic la Frăsinei, precum şi la mulţi alţi oameni care au lucrat cu binecuvântarea şi prin harul lui Dumnezeu şi au creat lucruri care dăinuie peste secole“, a spus IPS Irineu.
Liturghie arhierească la Mănăstirea Cozia
PS Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea Cozia, necropola marelui domnitor şi ctitor de biserici Mircea cel Bătrân, din oraşul Călimăneşti, judeţul Vâlcea. După Sfânta Evanghelie, PS Emilian a rostit cuvântul de învăţătură, în care a arătat care sunt învăţăturile ce reies din pericopa evanghelică citită astăzi de la Sfântul Evanghelist Marcu. Arhiereul râmnicean a evidenţiat astfel personalitatea şi misiunea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, ca fiind cel care a pregătit calea pentru venirea Mântuitorului Iisus Hristos şi pentru vestirea Evangheliei Sale.
După Sfânta Liturghie, a fost săvârşită slujba Aghesmei Mari. Rânduiala poate fi oficiată atât în ajunul Bobotezei, când se sfinţeşte apa cu care preoţii binecuvântează apoi casele credincioşilor, cât şi în ziua Bobotezei, când se sfinţeşte agheasma pe care credincioşii o iau la casele lor, pentru tot anul.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de Grupul psaltic „Axios“ al sfintei Mănăstiri Cozia, condus de ierodiaconul Efrem Boangher.
Procesiune de Bobotează la Drobeta-Turnu Severin
A devenit o frumoasă tradiţie la Drobeta-Turnu Severin ca în fiecare an, la praznicul Botezului Domnului, preoţii şi credincioşii din municipiu să meargă într-o procesiune solemnă spre portul dunărean. Şi anul acesta, în organizarea evenimentului s-au implicat toate bisericile din oraş. După încheierea Sfintei Liturghii, grupurile de preoţi şi credincioşi au plecat în mod organizat către port. Procesiunea a trecut mai întâi pe la paraclisul Catedralei episcopale, unde s-au adăugat câteva sute de enoriaşi, alături de soborul de slujitori, în frunte cu Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei.
Ajunşi în port, credincioşii au luat parte la slujba Aghesmei Mari, oficiată de PS Părinte Nicodim. Cu acest prilej au fost sfinţite şi apele fluviului, iar cei mai îndrăzneţi creştini s-au aruncat în apă pentru a recupera crucea florală. Alături de Episcopia Severinului şi Strehaiei, la buna desfăşurare a acestui eveniment şi-au adus contribuţia autorităţile locale, Căpitănia Portului Drobeta-Turnu Severin şi Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Mehedinţi.